sos-tatarski-przepis Sos tatarski
Czas przygotowania: 10 minut

5
Sos tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek.
Mi sos tatarski bardzo smakuje podczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla.

Składniki na sos:

  • szklanka majonezu
  • pół szklanki śmietany 18%
  • pół szklanki grzybków marynowanych
  • pół szklanki ogórków konserwowych
  • pół większej cebuli
  • spora garść świeżego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sosu:

  1. Grzybki, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypior siekamy.
  2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Sos odstawiamy do lodówki na noc, do przegryzienia.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

1 komentarz
Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie
Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii.
Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w
Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia
Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego Wielkanocnego stołu. Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko
Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za
Autor:
dziękujemy