Soczysta pierś z kurczaka

BRAK
Ocena
2 godziny 40 minut
Czas przygotowania
Justyna

Soczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowała swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona.
Tak przygotowane mięsko będzie idealną propozycją dla dzieci, czy osób na diecie.

– Justyna

Składniki:

  • 2 piersi ze skórą – moje razem ważyły prawie 1kg

  • pół łyżeczki soli,

  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 4 ząbki czosnku

  • mleko

Przygotowanie:

  • Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami, przekładamy do miski, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło mięso ).

  • Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

  • Po dwóch godzinach, piersi z połową mleka w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zimnego piekarnika.

  • Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu jego rozgrzania, pieczemy piersi kurczaka 40 minut, przewracając mięso w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ).

6 komentarzy
  1. Wczoraj zrobiłam tę pierś na obiad. Co za pyszności! Idealna, soczysta, mięciutka. Zrezygnowałam tylko z czosnku, bo karmie piersią i synuś by mi się zbuntował
    Serdecznie dziękuję za przepis. Skorzystam z niego jeszcze nie raz
    Pozdrawiam!

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.