Sernik

5
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Sernik z dzisiejszego przepisu to najlepszy i najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i robiłam.
Największe plusy sernika to smak – nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania sernika – każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał.

Blaszka w której piekłam sernik miała wymiary 29x24cm.

– Justyna

Składniki:

  • 1 kg białego sera z wiaderka

  • 2 budynie waniliowe ( proszek )

  • szklanka cukru pudru

  • herbatniki

  • 8 jajek

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.

  • Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.

  • Stopniowo do utartych żółtek dodajemy budynie, ciągle miksując, a następnie po łyżce sera, nadal miksując.

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką.

  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki ( mi weszło 15 sztuk ) i wylewamy na nie masę serową. Wygładzamy łyżką, sernik wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po włożeniu ciasta, zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!

  • Sernik pieczemy 50 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.

  • Po przestygnięciu, chłodzimy sernik przez noc w lodówce.

113 komentarzy
  1. A ja podzieliłem moj na dwie mniejsze foremki niestety pękł wzdłuż, o smaku nic nie wiem czekam cierpliwie aż się ostudzi.

    0
  2. Zdjęcie przepisu

    Witam po raz drugi robilam Pani serniczek zastosowalam sie do Pani rad trzymałam krócej w piekarniku niecałe 40 min zrobiłam polewę i chlodzi sie w lodówce dziękuję wesołych świąt zycze🎅

    5
  3. Zdjęcie przepisu

    Witam zrobiłam sernik wg pani przepisu nie jestem dobra kucharka ale wg mnie jak na moje umiejętności wyszedl.jadalny i smaczny mąż skrytykował ze.jest bez smaku i za bardzo przyrumieniony z góry robiłam go ze sera z Piątnicy proszę o radę chciałabym zrobic go.na święta

    5
    • Aneta, Twój sernik wygląda na prawdę dobrze i nie ma mu nic do zarzucenia
      Jeśli chodzi o smak sernika, możesz urozmaicić go, dodając w trakcie przygotowywania cukier waniliowy, jakiś aromat, lub otartą skórkę pomarańczową, cytrynową… Możesz również dodać rodzynki jeśli lubicie, bądź inne dodatki

      0
  4. Witam upieklam dziś serniczek wg pani przepisu wg mnie bardzo dobry i szybki dałam twaróg sernikowy z Piątnicy maz mnie skrytykował ze jest mdly i bez smaku i mowi ze mi sie spiekl sie z góry bo faktycznie kolor taki brazowawy jest co zrobilam nie tak?chce go.upiec na święta proszę o.pomoc dziekuje Aneta

    0
    • Aneta, jeśli chodzi o smak sernika, możesz urozmaicić go, dodając w trakcie przygotowywania cukier waniliowy, jakiś aromat, lub otartą skórkę pomarańczową, cytrynową… Możesz również dodać rodzynki jeśli lubicie, bądź inne dodatki

      Co do koloru, no on troszkę taki brązowawy jest po upieczeniu… Jedyne co przyszło mi do głowy to przykrycie blachy z wierzchu, papierem do pieczenia przy wkładaniu do piekarnika

      0
      • A jak przyłożę papierem to mi się upiecze ser?nie będzie surowy?
        juz teraz wystygł i spróbowałam wg mnie jest smaczny,a jaki ser Pani używa jeśli można zapytać?moze ten z Piątnicy za twardy jest;(
        przepis mi się bardzo podoba,bo jest łatwy dla takiego laika w kuchni jak ja,dziękuję
        aneta

        0
      • Aneta, powiem szczerze, że z wiaderkowych serów nie mam jednego ulubionego, najczęściej kupuję z Piątnicy, lub w Biedronce ” Vitello ”
        Jeszcze jedno co wpadło mi do głowy, apropo brązowego wierzchu ( zamiast papieru )- on i tak będzie brązowawy, spójrz na zdjęcie, mój też taki był, ale też możesz sernik piec około 40 minut i już po 40 minutach wyłączyć piekarnik.
        On i tak zostaje w piekarniku, więc nie ma obaw, że będzie surowy i to będzie chyba najodpowiedniejszy sposób
        A upieczony sernik polecam oprószyć obficie cukrem pudrem

        0
  5. Zrobiłam sernik wg przepisu i niestety nie udał się, a nie jest to mój pierwszy sernik. Wyrósł bardzo dobrze, wyglądał ok, a na koniec strasznie opadł i był bardzo cieniutki. W smaku też nie jest za smaczny, bardzo mdły i brakuje mu puszystości. Zastanawiałam się czy czasem nie brakuje w przepisie mąki i masła, ale z komentarzy widzę, że nie więc nie wiem co poszło nie tak:(

    3
    • Marzena, w tym serniku nie brakuje niczego i faktycznie jest on najchętniej wybieranym i pieczonym nie tylko przez czytelników bloga, ale i wśród mojej rodziny i znajomych.
      Jedyne co przychodzi mi do głowy to wina sera Co jak co, ale ten sernik nie powinien opaść, a już na pewno nie w takim stopniu jak opisujesz.
      Pozdrawiam :*

      0
  6. Dziękuję slicznie za przepis :)jest porostu super :)udostępniłam go na Fb bo spodobał się innym.dziękuję jeszcze raz .napewno będę korzystać z tej strony.nie wiedziałam że sernik można upiec bez margaryny:)

    5
  7. Jakiś czas temu okazało się, że powinnam unikać pszenicy… Co moim zamiłowaniu do pieczenia ciast wszelkich było ogromną tragedią…
    A tu proszę – sernik bez grama mąki! Zaryzykuję stwierdzenie, że prawie bezglutenowy (wyłączając śladowe ilości w budyniu).

    5
  8. Przepis banalnie prosty, czyli idealny dla takiego beztalencia jak ja. Dzięki Tobie pierwszy raz wyszedł mi idealny sernik

    5
  9. Zabieram sie dzisiaj za ten sernik, ale mam tylko polowe skladnikow bo zostalo mi pol wiaderka twarogu od innego ciasta. Czy czas pieczenia musze jakos zmodyfikowac?

    0
    • Dominika, na pewno zmniejszyłabym rozmiar blaszki, a co do czasu, myślę że 35-40 minut będzie ok, ale musisz zerkać pod koniec, bo każdy piekarnik grzeje jednak inaczej

      0
  10. a mi wyszedł taki cienki, najpierw w piekarniku urósł, ale w rezultacie ma grubość centymetra, co zrobiłam nie tak?

    4
    • Monika, przy tym serniku bardzo trudno o taki efekt.
      Jedyne co narzuca mi się na szybko to trzy czynniki: kiepski rodzaj sera, nadmierne napowietrzenie masy, bądź ewentualnie zbyt szybkie wyciągnięcie sernika z piekarnika.
      Nic innego nie mogło mieć tu wpływu.

      0
  11. Zdjęcie przepisu

    Sernik wyszedł wspaniały!Zrobiłam go i wyszedł przecudny jak i w wyglądzie tak i smaku.Bardzo polecam Szybko się robi, a jest pociechą całej rodziny.

    5
  12. Zrobilam z przepisu podanego bez herbatnikow nie mialam budyniu dalam 2 lyzki maki ziemniaczanej i cukier waniliowy pycha polecam

    5
  13. No niemozliwy ten przepis. Jak przeczytalam ze trzeba ostroznie wymieszac z piana to od razu pomyslalam – pewnie mi nie wyjdzie. Tak jak zwykle biszkopt mi nie wychodzi. No a tutaj prosze- cudenko w piekarniku sie studzi wlasnie. Wyrosl pieknie nic nie opadl!

    0
    • Herbatników nie namaczamy absolutnie. Nic by z nich nie zostało.
      A jeśli chodzi o wierzch sernika, ja posypałam go startą, białą czekoladą, ale można polać go dowolną polewą, czy zwyczajnie oprószyć cukrem pudrem

      0
  14. Witam, chce to ciasto robić na święta, niestety mam same blaszki o wymiarach 38 na 27.. jakich proporcji składników miałabym wtedy użyć żeby nie wyszedł zbyt niski?

    0
  15. no więc tak… Nie znoszę robić serników. No po prostu nie lubię i już. Ale dwunastoletnia córka naciskała. Dałam jej ten przepis i wyszłam z kuchni. To było jej pierwsze całkowicie samodzielne ciasto. I wyszło rewelacyjne. Zapisuję w swoim “przepiśniku” i jak tylko będę mieć ochotę na sernik wołam dzieciątko do roboty

    5
  16. Zrobiłam Twój sernik i wszystko pięknie wyszło tylko ze herbatniki Są trochę suche i ciasto przykleilo mi się do papieru do pieczenia.

    0
    • Trochę mnie zadziwiłaś tymi suchymi herbatnikami, bo w serniku ciężko o taki efekt, ale może trafiłaś na jakieś wyjątkowe.
      A co do przyklejonego papieru, nie wiem w jakim stopniu wyglądało to u Ciebie, ale to normalna kolej rzeczy, że papier przywarł do brzegów, jednak po ostygnięciu ciasta nie ma problemu z oddzieleniem papieru od brzegów

      Pozdrawiam

      0
  17. Zdjęcie przepisu

    Wyszedł mój pierwszy sernik. Nie jest taki przypieczony jak Twój ale smakuje wyśmienicie. Dziękuję bardzo za prosty przepis. (I czekam na kolejne;)

    0
  18. na górę też dodać herbatniki? bo na zdjęciu widać drugą jakby warstwę? a w przepisie nic nie pisze?
    ten budyń ma się rozumieć – proszek?
    jakie herbatniki polecasz do tego przepisu? (wolałabym nie zmarnować tyle sera i jajek przez złe herbatniki…)

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *