Sernik z kokosową pierzynką

5
Ocena
2 godziny
Czas przygotowania
Justyna

Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie jak to zwykle bywa, z sera wiaderkowego.

Zdecydowanie największą zaletą tego sernika jest fakt, że nie opada. Masy serowej nie napowietrzamy przez co nie rośnie w piekarniku, a dzięki temu nie opada

Sernik znany i uwielbiany od pokoleń. Zawsze się udaje

– Justyna

Składniki:

  • Spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 żółtka ( białka odłożyć na pianę )

  • 125g schłodzonego masła

  • 2 łyżki zimnej wody

  • Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego

  • szklanka cukru

  • 1op. budyniu waniliowego

  • pół szklanki oleju

  • 2 szklanki mleka

  • sok z połowy cytryny

  • 1 jajko

  • 4 żółtka ( białka odłożyć na pianę )

  • Kokosowy wierzch:

  • 6 białek, pozostałych ze spodu i masy serowej

  • pół szklanki cukru

  • 100g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  • Spód:

  • Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  • Owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, do schłodzenia.

  • Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem.

  • Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut.

  • Masa serowa:

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • W dużej misce, miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera. Robimy to tylko do połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy.

  • Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut.

  • Kokosowy wierzch:

  • Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.

  • Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi.

  • Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut.

  • Kokosowa pianka powinna być ładnie zezłocona z wierzchu.

  • Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia, w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

6 komentarzy
  1. Jakiej wielkości ma być blaszka w której pieczemy sernik i w jakiej temperaturze pieczemy tą ostatnia fazę czyli piankę kokosową, bardzo proszę o wiadomość bo bardzo apetycznie wygląda, pozdrawiam serdecznie.

    0
    • Krystyna, sernik pieczemy w blaszce o wymiarach 30x20cm, a jeśli chodzi o piankę, to białka ubijamy na chwilę przed końcem pieczenia się sera, wykładamy kokosową piankę na sernik i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na jeszcze 15 minut, by sama pianka się podpiekła, także nie zmieniamy temperatury

      0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.