sernik z kokosową pierzynką przepis Sernik z kokosową pierzynką
Czas przygotowania: 2 godziny

5
Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie jak to zwykle bywa, z sera wiaderkowego.
Zdecydowanie największą zaletą tego sernika jest fakt, że nie opada. Masy serowej nie napowietrzamy przez co nie rośnie w piekarniku, a dzięki temu nie opada :)
Sernik znany i uwielbiany od pokoleń. Zawsze się udaje ;)

Składniki na sernik:

    Spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka ( białka odłożyć na pianę )
  • 125g schłodzonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Masa serowa:
  • 1kg twarogu półtłustego
  • szklanka cukru
  • 1op. budyniu waniliowego
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • 4 żółtka ( białka odłożyć na pianę )
  • Kokosowy wierzch:
  • 6 białek, pozostałych ze spodu i masy serowej
  • pół szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych

Przygotowanie sernika:

    Spód:
  1. Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, do schłodzenia. Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut.
Masa serowa:
  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W dużej misce, miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera. Robimy to tylko do połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy. Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut.
Kokosowy wierzch:
  1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi.
  2. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut. Kokosowa pianka powinna być ładnie zezłocona z wierzchu.
  3. Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia, w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

6 komentarzy
Sos tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno
Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii.
Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w
Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia
Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego Wielkanocnego stołu. Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko
Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za
Autor:
dziękujemy