Sernik na zimno ” Oreo „

5
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę.
Sernik idealny na letnie dni

– Justyna

Składniki:

  • Spód:

  • 175g ciasteczek oreo

  • 50g masła

  • Masa:

  • 6 łyżeczek żelatyny

  • 5 łyżek zimnej wody

  • 700g twarogu

  • 120g cukru pudru

  • łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • 400ml śmietanki 30-36%

  • 16 ciasteczek oreo

Przygotowanie:

  • Spód:

  • Dno tortownicy o średnicy 24cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy.

  • Masło roztapiamy na małym ogniu w garnuszku, a ciastka rozdrabniamy w malakserze na drobny piasek.

  • Łączymy ciastka z masłem i wykładamy ciasteczkową masą spód formy, ugniatając dokładnie łyżką.

  • Formę z gotowym spodem, chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

  • Masa serowa:

  • Żelatynę mieszamy w garnuszku z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia.

  • Ser, oba cukry i sok z cytryny, mieszamy ze sobą w dużej misie, tylko do połączenia się składników.

  • Podgrzewamy napęczniałą żelatynę, do momentu aż się rozpuści. Dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowej, mieszamy dokładnie i całą zawartość garnuszka przelewamy do masy serowej, energicznie mieszając.

  • Śmietankę ubijamy w osobnej misce na sztywno. Przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

  • Do gotowej masy wrzucamy 8 połamanych, lub pokrojonych na połówki ciastek, mieszamy.

  • Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wierzch dekorujemy pozostałymi ciastkami. Chłodzimy sernik w lodówce przez noc.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.