Sernik na zimno ” Oreo „
Sernik na zimno ” Oreo „
4.6 (92%) 5 ocen

Sernik na zimno ” Oreo „

Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę. Sernik idealny na letnie dni :)

Składniki:

Spód:
  • 175g ciasteczek oreo
  • 50g masła
Masa:
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 700g twarogu
  • 120g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400ml śmietanki 30-36%
  • 16 ciasteczek oreo

Przygotowanie:

Spód:
  1. Dno tortownicy o średnicy 24cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy.
  2. Masło roztapiamy na małym ogniu w garnuszku, a ciastka rozdrabniamy w malakserze na drobny piasek.
  3. Łączymy ciastka z masłem i wykładamy ciasteczkową masą spód formy, ugniatając dokładnie łyżką.
  4. Formę z gotowym spodem, chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa:
  1. Żelatynę mieszamy w garnuszku z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia.
  2. Ser, oba cukry i sok z cytryny, mieszamy ze sobą w dużej misie, tylko do połączenia się składników.
  3. Podgrzewamy napęczniałą żelatynę, do momentu aż się rozpuści. Dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowej, mieszamy dokładnie i całą zawartość garnuszka przelewamy do masy serowej, energicznie mieszając.
  4. Śmietankę ubijamy w osobnej misce na sztywno. Przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
  5. Do gotowej masy wrzucamy 8 połamanych, lub pokrojonych na połówki ciastek, mieszamy.
  6. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wierzch dekorujemy pozostałymi ciastkami. Chłodzimy sernik w lodówce przez noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze

  1. JULA

    18 marca 2018 at 14:18

    Mam pytanie związane z twarogiem. To ma być taki zwykły twaróg czy taki z wiadereczka? 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 marca 2018 at 14:38

      Jula, oba będą dobre 🙂
      Ja robiłam z wiaderkowym, ale jeśli będziesz chciała zrobić ze zwykłego twarogu, pamiętaj, że musi być on zmielony 2-3 krotnie 🙂

      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
      • JULA

        18 marca 2018 at 15:12

        Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
        Pozdrawiam :*

        Odpowiedz
  2. Ola

    24 kwietnia 2017 at 11:45

    Robiłam dla córki na urodziny!! pyszny

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.