Sałatka Gyros
Sałatka Gyros
5 (100%) 1 ocen

Sałatka Gyros

Sałatkę tę robił chyba każdy, a jak nie robił to na pewno miał przyjemność spróbować. Jak każde inne danie, gyros ma już kilka wersji, każdy ma swoją i zapewne choć pewnie nie różnią się od siebie znacząco, każda jest wyjątkowa i równie smaczna.

Składniki:

  • 1 mniejsza kapusta pekińska
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300ml majonezu
  • ogórki kwaszone
  • przyprawa gyros
  • 3 cebule
  • ketchup ( ok. 4 łyżki )
  • Przygotowanie:

    1. Mięso kroimy w paski, lub kostkę, posypujemy dokładnie przyprawą do gyrosa i odstawiamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i smażymy na oliwie do momentu aż mięso nie będzie surowe, a soczyste i lekko zrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki, a na oliwie pozostałej po smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w półplasterki. Całość studzimy.
    2. Szatkujemy kapustę, odsączamy kukurydzę, ogórki ścieramy na grubych oczkach. Jeżeli to wszystko mamy już zrobione to w zasadzie nasza sałatka gotowa. Teraz tylko od Was zależy czy chcecie układać ją warstwami, czy po prostu wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać z majonezem, ketchupem.
    3. Ja zrobiłam ją warstwami ( kolejność jak najbardziej indywidualna ), ale już przed podaniem, kiedy chcieliśmy ją jeść, wymieszałam całość, bo jednak wszystkie smaki fajnie się ze sobą łączą, ale i w nakładaniu jest później wygodniej.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Moja strona używa ciasteczek.