Sałatka Gyros

BRAK
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

Sałatkę tę robił chyba każdy, a jak nie robił to na pewno miał przyjemność spróbować. Jak każde inne danie, gyros ma już kilka wersji, każdy ma swoją i zapewne choć pewnie nie różnią się od siebie znacząco, każda jest wyjątkowa i równie smaczna.

– Justyna

Składniki:

  • 1 mniejsza kapusta pekińska

  • 1 podwójny filet z kurczaka

  • 1 puszka kukurydzy

  • 300ml majonezu

  • ogórki kwaszone

  • przyprawa gyros

  • 3 cebule

  • ketchup ( ok. 4 łyżki )

Przygotowanie:

  • Mięso kroimy w paski, lub ewentualnie kostkę jeśli ktoś woli, posypujemy dokładnie przyprawą do gyrosa i odstawiamy na pół godzinki do lodówki.

  • Po tym czasie wyciągamy i smażymy na oliwie do momentu aż mięso nie będzie surowe, a soczyste i lekko zrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki, a na oliwie pozostałej po smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w półplasterki.

  • Całość studzimy.

  • Szatkujemy kapustę, odsączamy kukurydzę, ogórki ścieramy na grubych oczkach.

  • Jeżeli to wszystko mamy już zrobione to w zasadzie nasza sałatka gotowa. Teraz tylko od Was zależy czy chcecie układać ją warstwami, czy po prostu wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać z majonezem, ketchupem i po robocie:)

  • Ja zrobiłam ją warstwami ( kolejność jak najbardziej indywidualna ), ale już przed podaniem, kiedy chcieliśmy ją jeść, wymieszałam całość, bo jednak wszystkie smaki fajnie się ze sobą łączą, ale i w nakładaniu jest później wygodniej.

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.