Sałatka do grilla
Oceń ten przepis

Sałatka do grilla

Lekka sałatka, ze świeżych warzyw idealnie sprawdza się na grillu. W okresie letnim przygotowuję ją bardzo często właśnie jako dodatek przy grillowaniu, ale też jako sałatkę do obiadu, polaną tylko oliwą z sokiem z cytryny :) W pełni sezonu korzystam z przydomowych warzyw, ze świeżej, młodziutkiej sałaty, szczypiorku, rzodkiewek itp.,ale kiedy jeszcze nie możemy cieszyć oka i podniebienia swoimi warzywami, zaopatruję się w pyszny sklepowy mix sałat, który moim zdaniem jest rewelacyjnym pomysłem. Paczuszki z sałatami są bardzo zróżnicowane i zawsze bardzo świeże. Dzisiejszą sałatkę przygotowałam z mieszanki sałat, którą w sezonie wystarczy zastąpić świeżą, młodą sałatą :)

Składniki:

  • mix sałat
  • 1 pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • pół średniej cebuli
  • 2 garście posiekanego szczypiorku
  • garść świeżej, posiekanej bazylii ( opcjonalnie )
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidora kroimy w średnią kostkę, rzodkiewki w plasterki, cebulę siekamy drobno. Warzywa łączymy z sałatą, dodajemy szczypior i bazylię. Całość mieszamy.
  2. Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą w małej miseczce i polewamy warzywa, najlepiej tuż przed podaniem, wtedy sałata pozostanie chrupiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Dorota

    4 sierpnia 2017 at 15:14

    Sałatka bardzo dobra, szybka, zdrowa, można urozmaicać po swojemu dodając różne warzywa, pasuje na wiele okazji

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.