Ryż z truskawkami

5
Ocena
40 minut
Czas przygotowania
Justyna

Ryż z truskawkami to deser popularny i idealny, niemal tak samo jak ryż z jabłkami.
Ten który dzisiaj Wam prezentuję, swoim smakiem przypomina nieco sklepowy deser Belriso.

– Justyna

Składniki:

  • szklanka ryżu

  • 2,5 szklanki mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 2 garście truskawek

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy na mleku, z 2 łyżkami cukru. Ugotowany zostawiamy pod przykryciem, by napęczniał i „wypił” całe mleko. Studzimy.

  • Truskawki myjemy, kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru, by puściły sok.

  • Do szklanek, lub innych naczynek, w których chcemy podawać deser, układamy na dnie truskawki ( razem z sokiem, które puściły ), ugotowany ryż i na wierzch znów truskawki. Udekorować możemy listkiem mięty.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *