Rosół drobiowy

Oceń ten przepis!
Rosół wydaje się być najprostszą zupą, jednak wielu z nas ma problem z jego przygotowaniem. Spotkałam się nawet z kilkoma osobami, które jak twierdzą, nawet się za niego nie zabierają bo nie potrafią. Gdzie więc tkwi problem? Co jest nie tak z ta potrawą? Dzisiaj przepis na rosół drobiowy, najprostszy. Najprościej też postaram się go przedstawić z myślą o tych, którzy swoją przygodę z nim dopiero zaczynają.

Składniki:

  • kawałek kurczaka ( mogą to być udka, skrzydełka, lub po prostu porcja rosołowa )
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • posiekana natka pietruszki do ozdobienia
  • 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

  1. Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso i stawiamy na małym ogniu by się zagotowało. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa, a cebulę opalamy nad palnikiem gazowym.
  2. Kiedy nasz wywar się zagotuje, zbieramy z wierzchu szumowiny i je wyrzucamy.
  3. Zmniejszamy ogień, wkładamy obrane i umyte wcześniej warzywa, ziarenka pieprzu, ziele i liście, przykrywamy delikatnie tylko uchylając pokrywkę i zostawiamy na około godzinkę, dwie.
  4. Po godzinie doprawiamy nasz rosół vegetą, solą i pieprzem, po czym zostawiamy jeszcze na 1-2godz. na małym ogniu by sobie dosłownie ” pyrkał „.
  5. Gotowy rosół podajemy z makaronem, ryżem, lub lanymi kluskami, posypany natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Rosół drobiowy

Rosół drobiowy to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Rosół drobiowy zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



8 komentarzy

  1. Kasia

    6 lat temu

    Bardzo fajnie napisany przepis, uwielbiam rosół i robię co tydzień, syn go bardzo lubi.

  2. Anonim

    7 lat temu

    Ile wody ma być?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Na kilogram mięsa, mniej więcej 1,5-2 litry wody 🙂

  3. Magdaa

    7 lat temu

    Mój pierwszy w życiu rosół z Twojego przepisu.
    Coś pysznego! ?

  4. Anonim

    8 lat temu

    ja lubię z ziemniakami

  5. marwa

    10 lat temu

    Żarnej WEGETY !!!!

    • Niepieprz

      9 lat temu

      Vegeta użyta w przepisie jest domowa, ze świeżych warzyw, więc jeśli miałaby jakoś wpłynąć na potrawę, to może tylko wzbogacić i urozmaicić jej smak 🙂