Rolada z boczku II
Oceń ten przepis

Rolada z boczku II

Rolada z boczku, z frankfurterkami w środku:) Super propozycja na kanapki i efektowny wygląd.

Składniki:

  • boczek
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 frankfurterki

Przygotowanie:

  1. Płat boczku przekrawamy poziomo ( by był podłużny i rozkładał się jak książka ). Można kupić też, już gotowy rolowany.
  2. Przyprawiamy boczek solą, pieprzem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Wkładamy do lodówki, na minimum godzinę ( najlepiej na noc ), by przeszedł przyprawami.
  3. Po wyciągnięciu z lodówki, na brzegu boczku układamy 4 frankfurterki i zwijamy ciasno. Obwiązujemy boczek dratwą, lub nicią.
  4. Gotową roladę, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy obracając co jakiś czas. U mnie trwało to około 2 godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 komentarzy

  1. ludovic#

    2 sierpnia 2014 at 18:01

    jakie kabanosy bd najlepsze grube-polskie snaki czy cienkie-maestro? 🙂

    Odpowiedz
  2. Ewa

    12 lipca 2014 at 18:35

    Bardzo się cieszę, że spodobał się mój pomysł z kiełbaskami w środku. Ja robiłam właśnie z kabanosami i wyszło pysznie :), także polecam.

    Odpowiedz
  3. Natkaaa27

    10 lipca 2014 at 21:13

    Wygląda przepysznie i chyba wymaga dużo pracy więc pytanie czy osoba bez większego doświadczenia jest w stanie coś takiego wykonać

    Odpowiedz
    • Justyna Malczyk

      11 lipca 2014 at 14:46

      Rolada nie wymaga specjalnych zdolności, nie jest trudna w przygotowaniu, więc nawet osoby nie posiadające większego doświadczenia w kuchni, są w stanie wyczarować to pyszne cudo 🙂
      Zdecydowanie zachęcam 🙂

      Odpowiedz
  4. beza

    7 lipca 2014 at 14:38

    A czy zamiast frankfurterek można tam nawciskać cienkich kabanosów? typu takie jak śa w biedronce smakowe bez konserwantów

    Odpowiedz
    • Justyna Malczyk

      7 lipca 2014 at 17:19

      Pewnie, że tak 🙂 Efekt będzie nieco inny, ale może być równie ciekawy 🙂

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.