Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym

BRAK
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Pyszne, lekkie i pięknie prezentujące się pulpeciki z piersi kurczaka, w delikatnym sosie koperkowym.

– Justyna

Składniki:

  • 500g piersi kurczaka

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 1 białko jaja

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 2-3 ząbki czosnku

  • łyżka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki soli

  • odrobina pieprzu

  • Sos:

  • 1 litr wody

  • 100g jogurtu naturalnego

  • łyżka mąki

  • 2 liście laurowe

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • duży pęczek koperku

  • pół łyżeczki soli

  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka mielimy w maszynce na grubych oczkach.

  • Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, bułkę tartą, białko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną w kosteczkę, podsmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę.

  • Wyrabiamy masę ręką, po czym formujemy małe pulpeciki. Uformowane odkładamy na chwilę na bok.

  • W szerokim garnku gotujemy wodę z liśćmi, zielem angielskim i przyprawami.

  • Kiedy woda się zagotuje, wkładamy delikatnie pulpeciki i od tego momentu, gotujemy je na średnim ogniu około 15 minut.

  • Po upływie 15 minut, mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do pulpecików, mieszamy.

  • Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego sosu z garnka, by wyrównać temperatury przed wlaniem ( jeśli wlejemy sam jogurt do sosu, zważy się ).

  • Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, gotujemy jeszcze chwilkę i doprawiamy ewentualnie do smaku.

Pulpeciki najlpiej smakują z ryżem, lub ziemniakami :)
Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *