Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie z bitą śmietaną
5 (100%) 1 ocen

Ptysie z bitą śmietaną

Pyszne, domowe ptysie, po brzegi wypełnione bitą śmietaną.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła/margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Bita śmietana:
  • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 fixy do śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Na mocno gotującą się wodę z tłuszczem, kiedy masło już się rozpuściło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by całość się nie przypaliła, do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i będzie miało szklisty wygląd. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję ( będzie nieco rzadsze i kleiste ).
  3. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
  5. Ptysie pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut. Studzimy, a kiedy będą już zimne, przekrawamy na pół.
  6. Bita śmietana:

    1. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i fixy.
    2. Przekładamy bitą śmietanę do worka cukierniczego, lub do szprycy i wypełniamy przekrojone wcześniej ptysie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Adrian Jakubiak

    21 grudnia 2017 at 18:58

    Pyszne! 🙂

    Odpowiedz
  2. Krysia

    22 września 2017 at 09:17

    prze pysz ne !!!

    Odpowiedz
  3. Anonim

    12 września 2017 at 18:42

    Wyglądają apetycznie 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.