Ptysie z bitą śmietaną

5
Ocena
40 minut
Czas przygotowania
Justyna

Pyszne, domowe ptysie po brzegi wypełnione bitą śmietaną.

– Justyna

Składniki:

  • 1 szklanka wody

  • 125g masła/margaryny

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 4 jajka

  • Bita śmietana:

  • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

  • 2 fixy do śmietany

  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę z tłuszczem, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.

  • Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.

  • Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję ( będzie nieco rzadsze i kleiste ).

  • Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).

  • Ptysie pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut. Studzimy, a kiedy będą już zimne, przekrawamy na pół.

  • Bita śmietana:

  • Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i fixy.

  • Przekładamy bitą śmietanę do worka cukierniczego, lub do szprycy i wypełniamy przekrojone wcześniej ptysie.

Do środka każdego ptysia włożyć możemy ulubione owoce, np. maliny.
1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.