Pstrąg pieczony w piekarniku, z pieczarkami.

BRAK
Ocena
40 minut
Czas przygotowania
Justyna

Soczysty pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem aromatycznych, cytrynowych pieczarek, podany z warzywną salsą i pieczonymi ziemniaczkami.

– Justyna

Składniki:

  • świeży, patroszony pstrąg

  • 4 średnie pieczarki

  • 2 łyżeczki majonezu ( można pominąć )

  • 3 ząbki czosnku

  • otarta skórka z połowy cytryny+łyżeczka soku

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do środka wkładamy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, skrapiamy wnętrze ryby łyżeczką soku z cytryny, wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

  • Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy lekko przez 5 minut, by puściły sok. Przestudzone mieszamy z majonezem, skórką cytrynową, pietruszką, przetartym czosnkiem i przyprawami. Gotową mieszanką, faszerujemy pstrąga, zawijamy go ciasno w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut ( na 10 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by ryba się przyrumieniła i była chrupiąca z zewnątrz).

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.