Przepis na syrop daktylowy

5
Ocena
3 godziny
Czas przygotowania
Justyna

Syrop daktylowy w ostatnim czasie, tuż za syropem klonowym, zyskuje ogromną popularność i coraz szersze grono zwolenników, a ja, jeśli tylko jest taka możliwość, staram się gotowe, sklepowe produkty, zamieniać na te domowe, zdrowsze i bardzo często nie odbiegające niczym, tym kupnym gotowcom !

– Justyna

Składniki:

  • 400g suszonych daktyli

  • 1 litr gorącej wody

  • dodatkowo:

  • gaza, pieluszka tetrowa, lub ściereczka

Przygotowanie:

  • Daktyle umieszczamy w garnuszku, razem z gorącą wodą. Stawiamy na gaz i gotujemy około 40 minut. Całość podczas gotowania znacznie ściemnieje i delikatnie zgęstnieje.

  • Następnie całą zawartość garnka przelewamy na sitko wyłożone gazą ( pod sitkiem ustawiamy miskę, do której będzie spływał sok z daktyli ). Miskę z sitkiem odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a kiedy całość będzie już chłodna, dokładnie przez gazę, odciskamy nadmiar soków do miski, do której spływał w międzyczasie.

  • Powstały sok z daktyli przelewamy do garnuszka i na małym ogniu gotujemy około 30 minut, do zgęstnienia i lekkiego ściemnienia syropu.

  • Syrop zgęstnieje znacząco po przestygnięciu, dlatego nie przejmuj się, jeśli nie jest wystarczająco gęsty po 30 minutowym gotowaniu

Syrop daktylowy idealnie nadaje się do napojów, deserów, placków, naleśników, itp. :)
3 komentarze
  1. Już czuję ten zapach w powietrzu – uwielbiam ten aromat daktyli! Nie da się go chyba do niczego porównać

    5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *