Przepis na syrop daktylowy
Oceń ten przepis

Przepis na syrop daktylowy

Syrop daktylowy w ostatnim czasie, tuż za syropem klonowym, zyskuje ogromną popularność i coraz szersze grono zwolenników, a ja, jeśli tylko jest taka możliwość, staram się gotowe, sklepowe produkty, zamieniać na te domowe, zdrowsze i bardzo często nie odbiegające niczym, tym kupnym gotowcom !

Składniki:

  • 400g suszonych daktyli
  • 1 litr gorącej wody
  • gaza, pieluszka tetrowa, lub ściereczka

Przygotowanie:

  1. Daktyle umieszczamy w garnuszku, razem z gorącą wodą. Stawiamy na gaz i gotujemy około 40 minut. Całość podczas gotowania znacznie ściemnieje i delikatnie zgęstnieje.
  2. Następnie całą zawartość garnka przelewamy na sitko wyłożone gazą ( pod sitkiem ustawiamy miskę, do której będzie spływał sok z daktyli ). Miskę z sitkiem odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a kiedy całość będzie już chłodna, dokładnie przez gazę, odciskamy nadmiar soków do miski, do której spływał w międzyczasie.
  3. Powstały sok z daktyli przelewamy do garnuszka i na małym ogniu gotujemy około 30 minut, do zgęstnienia i lekkiego ściemnienia syropu.
  4. Syrop zgęstnieje znacząco po przestygnięciu, dlatego nie przejmuj się, jeśli nie jest wystarczająco gęsty po 30 minutowym gotowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Ania

    13 lipca 2018 at 22:53

    Prze przesłodki ale cudowny !
    Dokładnie taki jak powinien byc. Dzięki

    Odpowiedz
  2. Aga

    11 lipca 2018 at 09:12

    Nie wiedzialam ze mozna go zrobic tak, by wygladal i smakował jak ze sklepu, a mozna ! Dzieki !

    Odpowiedz
  3. Kamila Chmiel

    10 lipca 2018 at 13:03

    Już czuję ten zapach w powietrzu – uwielbiam ten aromat daktyli! Nie da się go chyba do niczego porównać 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.