Przepis na pączki – mini

5
Ocena
15 minut
Czas przygotowania
Justyna

Przepis na pączki w wersji mini. Delikatne, miękkie, idealne dla najmłodszych, choć zyskały też swoje grono fanów wśród dorosłych.
Ich mini rozmiary sprawiają, że świetnie sprawdzają się na wynos, do pracy, czy szkoły.
Zdecydowanie lepsza wersja, tradycyjnych pączków.

– Justyna

Składniki:

  • 270 g mąki

  • 200 g białego sera

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki mleka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zagniatamy razem w misce.

  • Urywamy po kawałeczku, tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany głęboki olej ( u mnie 170 st. )

  • Podczas smażenia obracamy kilka razy nasze pączki, a gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym.

  • Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.