Pomysł na obiad 3

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

Pomysł na obiad ? Pieczone ziemniaki w boczku, z soczystą karkówką, marynowaną w ketchupie - to dzisiejsza propozycja obiadowa.

Składniki na obiad:

  • 0,5kg karkówki bez kości
  • szklanka dobrej jakości ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 plastrów boczku surowego wędzonego
  • 15 małych, młodych ziemniaków
  • po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie obiadu:

  1. Jak najmniejsze młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy. Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka plastrem boczku, układamy na blaszce posmarowanej oliwą.
  2. Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Ziemniaki zawinięte w boczek, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika, pieczemy do momentu zezłocenia się boczku i miękkości ziemniaków. Zamarynowaną karkówkę smażymy 15 minut z każdej strony na patelni grillowej, lub na grillu. Podajemy gorące.
Podobne przepisy

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:

kamila

A ile Pani piekła te ziemniaczki w piekarniku? Tak około? Bedę robic pierwszy raz i chce zgrać czasowo..

0

    Kamila, te ziemniaczki piekłam około 15 minut, bo były to młode ziemniaki i wcześniej podgotowane

    0
Autor:
dziękujemy