Pomysł na obiad 3

BRAK
Ocena
1 godzina 10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Pomysł na obiad ? Pieczone ziemniaki w boczku, z soczystą karkówką, marynowaną w ketchupie – to dzisiejsza propozycja obiadowa.

– Justyna

Składniki:

  • 0,5kg karkówki bez kości

  • szklanka dobrej jakości ketchupu

  • 3 ząbki czosnku

  • 15 plastrów boczku surowego wędzonego

  • 15 małych, młodych ziemniaków

  • po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku

  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Jak najmniejsze młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy.

  • Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka plastrem boczku, układamy na blaszce posmarowanej oliwą.

  • Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

  • Ziemniaki zawinięte w boczek, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika, pieczemy do momentu zezłocenia się boczku i miękkości ziemniaków.

  • Zamarynowaną karkówkę smażymy 15 minut z każdej strony na patelni grillowej, lub na grillu. Podajemy gorące.

3 komentarze
  1. A ile Pani piekła te ziemniaczki w piekarniku? Tak około? Bedę robic pierwszy raz i chce zgrać czasowo..

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.