Pomysł na obiad 3
Oceń ten przepis

Pomysł na obiad 3

Pomysł na obiad ? Pieczone ziemniaki w boczku, z soczystą karkówką, marynowaną w ketchupie - to dzisiejsza propozycja obiadowa.

Składniki:

  • 0,5kg karkówki bez kości
  • szklanka dobrej jakości ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 plastrów boczku surowego wędzonego
  • 15 małych, młodych ziemniaków
  • po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Jak najmniejsze młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy.
  2. Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka plastrem boczku, układamy na blaszce posmarowanej oliwą.
  3. Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Ziemniaki zawinięte w boczek, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika, pieczemy do momentu zezłocenia się boczku i miękkości ziemniaków.
  5. Zamarynowaną karkówkę smażymy 15 minut z każdej strony na patelni grillowej, lub na grillu. Podajemy gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. kamila

    9 lipca 2016 at 13:43

    A ile Pani piekła te ziemniaczki w piekarniku? Tak około? Bedę robic pierwszy raz i chce zgrać czasowo..

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 lipca 2016 at 14:12

      Kamila, te ziemniaczki piekłam około 15 minut, bo były to młode ziemniaki i wcześniej podgotowane 🙂

      Odpowiedz
      • Anonim

        11 lipca 2016 at 13:07

        Dzieki 😀

        Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.