Pomysł na obiad 2

BRAK
Ocena
1 godzina 10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Kolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.
Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym.
Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie
Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się z udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny.
Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki

– Justyna

Składniki:

  • mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk )

  • 500g kapusty kiszonej

  • 10 plastrów sera żółtego

  • 20 plastrów boczku surowego wędzonego

  • 300ml śmietanki 30%

  • 2 szklanki wody

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 garście posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz, mielona papryka słodka

Przygotowanie:

  • Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem.

  • Do każdego wkładamy po jednym plasterku sera żółtego, zwijamy. Każde udko z serem w środku obwijamy 2 plastrami boczku. Obsmażamy na patelni.

  • Kapustę kiszoną siekamy drobno i podsmażamy z łyżką papryki słodkiej, mielonej – około 5 minut. Kapustę przekładamy do głębokiej patelni, lub garnka ( w którym będziemy robili całe danie ).

  • Na kapustę wykładamy podsmażone w boczku mięsa udek, wrzucamy czosnek i zalewamy 0,5l wody. Dusimy mięso na małym ogniu przez 30 minut ( woda znacząco odparuje ). Po 30 minutach, kiedy większość wody odparuje, wlewamy śmietankę i dusimy przez kolejne pół godzinki ( śmietanka odparuje, zgęstnieje i zrobi się pyszny, kremowy sos ). Mieszamy całość jedynie potrząsając patelnią/garnkiem.

  • Pod koniec wrzucamy do sosu posiekaną natkę pietruszki i mamy na prawdę przepyszny obiad.

  • Smacznego

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.