Pomysł na obiad 2

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

Kolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie :) Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się z udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki :)

Składniki na obiad:

  • mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk )
  • 500g kapusty kiszonej
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 20 plastrów boczku surowego wędzonego
  • 300ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, mielona papryka słodka

Przygotowanie obiadu:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do każdego wkładamy po jednym plasterku sera żółtego, zwijamy. Każde udko z serem w środku obwijamy 2 plastrami boczku. Obsmażamy na patelni.
  2. Kapustę kiszoną siekamy drobno i podsmażamy z łyżką papryki słodkiej, mielonej - około 5 minut. Kapustę przekładamy do głębokiej patelni, lub garnka ( w którym będziemy robili całe danie ).
  3. Na kapustę wykładamy podsmażone w boczku mięsa udek, wrzucamy czosnek i zalewamy 0,5l wody. Dusimy mięso na małym ogniu przez 30 minut ( woda znacząco odparuje ). Po 30 minutach, kiedy większość wody odparuje, wlewamy śmietankę i dusimy przez kolejne pół godzinki ( śmietanka odparuje, zgęstnieje i zrobi się pyszny, kremowy sos ). Mieszamy całość jedynie potrząsając patelnią/garnkiem.
  4. Pod koniec wrzucamy do sosu posiekaną natkę pietruszki i mamy na prawdę przepyszny obiad. Smacznego :)
Podobne przepisy

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:

Autor:
dziękujemy