Placuszki z mascarpone

BRAK
Ocena
30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Puszyste placuszki z mascarpone, idealnie sprawdzają się na śniadanie, polane ulubionym sosem, np. truskawkowym.

– Justyna

Składniki:

  • 125g mascarpone

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 0,5 szklanki mleka

  • 2 jaja

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na placki przekładamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera, lub blendera ręcznego, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  • Na suchą ( bez tłuszczu ) i rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na małym ogniu, by placki się nie spaliły, a były puszyste. Smażymy placki do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, wtedy przewracamy placuszka na drugą stronę, smażymy jeszcze 2 minutki i przekładamy na talerz.

Placuszki podajemy z dowolnym, ulubionym sosem, lub syropem.
3 komentarze
  1. Placuszki z mascarpone muszą smakować wybornie. W końcu to taki kremowy serek, który pasuje do wszystkiego

    Zapraszam na swojego bloga kulinarnego: link został usunięty

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *