Placuszki na jogurcie z borówkami

5
Ocena
15 minut
Czas przygotowania
Justyna

Przepis na puszyste placuszki na jogurcie ze świeżymi borówkami, idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie. Tak przygotowane placuszki, warto wzbogacić syropem daktylowym, lub klonowym.

– Justyna

Składniki:

  • 300g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego, lub masła

  • 2 jajka

  • 220g mąki

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 125g borówek

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  • Szykujemy dwie miski.

  • W jednej misce wymieszać jogurt z cukrem, jajkami i roztopionym masłem.

  • Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać.

  • Przesypać suche składniki do mokrych (nie odwrotnie!) i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.

  • Na koniec do ciasta wsypać borówki i delikatnie wmieszać, by nie uszkodzić owoców.

  • Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię, nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć do momentu, aż placki będą zrumienione. Przewrócić na drugą stronę i usmażyć również do zarumienienia.

Placuszki polać można syropem daktylowym, lub klonowym.
2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *