Pierogi z truskawkami
Oceń ten przepis

Pierogi z truskawkami

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • pół kg truskawek
  • 1 łyżeczka cukru ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypujemy do misy razem z solą. Mleko gotujemy, a kiedy będzie wrzące wlewamy je do mąki.
  2. Wyrabiamy na gładką masę, w robocie za pomocą haków.
  3. Obsypujemy delikatnie ciasto mąką i wkładamy do woreczka na 15 minut.
  4. Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na pół, lub mniejsze części ( ja każdą kroiłam na 4 ), posypujemy cukrem.
  5. Po 15 minutach wałkujemy ciasto na blacie podsypanym mąką, wycinamy szklanką koła i na środek każdego nakładamy truskawki, sklejamy dokładnie brzegi.
  6. Pierogi wrzucamy na osłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy od momentu ich wypłynięcia na wierzch, 2 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.