Pierogi pieczone z mięsem
Oceń ten przepis

Pierogi pieczone z mięsem

Pieczone pierogi, które możemy zrobić z dowolnym, ulubionym farszem. U mnie najczęściej występują właśnie z mięsem, bądź ze szpinakiem. Są bardzo sycące, a najlepiej smakują podane na ciepło z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • ciasto:
  • 500g mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 kostki drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka mleka ( do posmarowania gotowych pierogów )
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy
  • Przygotowanie:

    1. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.
    2. Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, jajko i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto.
    3. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Farsz:
    1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawiamy i podsmażamy chwilę wszystko razem. Odstawiamy.
    2. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy mięsny farsz i sklejamy dowolną techniką.
    3. Ulepione pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową i smarujemy białkiem, które nam zostało, wymieszanym z mlekiem. Dodatkowo możemy posypać grubo zmielonym pieprzem, czy ziołami z wierzchu.
    4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia się pierogów.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    3 komentarze

    1. Marta

      26 listopada 2013 at 12:56

      z mięsem nie lubię ale takich drożdżowych nigdy z nim nie jadłam 🙂

      Odpowiedz
    2. zakateksmaku

      24 listopada 2013 at 21:20

      Uwielbiam pierogi w takim wydaniu:)

      Odpowiedz
    3. moja pasja smaku

      24 listopada 2013 at 20:49

      Uwielbiam pierogi 🙂 !

      Odpowiedz

    Moja strona używa ciasteczek.