Pierniczki miękkie – przepis

5
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania.
Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie – są niemal identyczne!
Miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas

– Justyna

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej

  • 1,5 łyżki kakao

  • 200g miodu

  • 125g margaryny

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 100ml śmietany 18%

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 szklanki cukru

  • 4 żółtka

  • 2 białka

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem pierniczków:

  • Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą w dużej misce.

  • Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy a kilka minut.

  • Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.

  • Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości.

  • Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być.

  • Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.

  • W dniu pieczenia pierniczków:

  • Ciasto wyjmujemy z miski, formujemy w jedną kulę, lub dzielimy na 3-4 mniejsze części.

  • Ciasto wałkujemy po kawałku ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków.

  • W piekarniku ciasto bardzo rośnie, więc warto rozwałkować je jak najcieniej.

  • Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).

  • Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.

Pierniczki rosną jak szalone, dlatego lepiej nie wałkować ich zbyt grubo, im cieniej tym lepiej :) Z podanego przepisu wyszło mi około 200 pierniczków :)
35 komentarzy
  1. Dzień dobry!
    Czy mogę pierniczki nadziać marmoladą? Próbowała pani kiedyś? Boję się, że nie upieką się jak trzeba…

    0
    • Joanna, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt luźne by wałkować z niego pierniczki, dlatego swoje w lodówce musi odleżeć
      Z tego względu nie próbowałam nigdy piec ich od razu

      0
      • Właśnie to zauważyłam więc ze względu na to, że muszę je upiec dziś, podzieliłam ciasto na mniejsze kulki, z których zrobiłam placki i wsadziłam do zamrażalnika.Dam im 3 godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie

        0
      • Nie po prostu w tym tygodniu będę pracowała po 12 godzin więc nie będę miała na to czasu a obiecałam synkowi że zrobimy tylko nie przemyślałam tego wcześniej

        0
      • Rozumiem, jeśli faktycznie nie masz możliwości w tygodniu, to spróbuj dziś, myślę że po kilku godzinach w lodówce, ciasto będzie już współpracowało

        0
  2. Coś wspaniałego! Pierwszy raz upiekłam je do przedszkola do dekorowania dla moich podopiecznych. Oczywiście większość została zjedzona zanim zdąrzyliśmy je pomalować. Dziś postanowiłam upiec je jeszcze raz, udekorować i zapakować w folię do pieczenia z kokardką jako prezenty dla bliskich. Połąże taką paczuszkę na każdy talerzyk wigilijny. Dziękuje za przepis! Są naprawdę wyśmienite!

    5
    • Bardzo się cieszę, że pierniczki sprawdziły się dla dzieciaczków Sama mam przedszkolaka w domu, więc wyobrażam sobie ich radość
      Pomysł z paczuszkami – wspaniały! Już teraz życzę Radosnych i rodzinnych Świąt :*

      0
  3. Czy pierniczki mozna udekorowac od razu po ich osiągnięciu, czy lepiej zaczekac do ostatnich dni przed Wigilią? Pozdrawiam: )

    5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.