Pierniczki miękkie – przepis

5
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania.
Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie – są niemal identyczne!
Miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas

– Justyna

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej

  • 1,5 łyżki kakao

  • 200g miodu

  • 125g margaryny

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 100ml śmietany 18%

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 szklanki cukru

  • 4 żółtka

  • 2 białka

  • Lukier:

  • 2 białka

  • 3 szklanki cukru pudru

  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem pierniczków:

  • Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą w dużej misce.

  • Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy a kilka minut.

  • Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.

  • Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości.

  • Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być.

  • Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.

  • W dniu pieczenia pierniczków:

  • Ciasto wyjmujemy z miski i jeśli jest taka potrzeba, podsypujemy odrobiną mąki, a następnie formujemy w jedną kulę, lub dzielimy na 3-4 mniejsze części.

  • Ciasto wałkujemy po kawałku ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków.

  • W piekarniku ciasto bardzo rośnie, więc warto rozwałkować je jak najcieniej.

  • Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).

  • Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.

  • Lukier:

  • Białka roztrzepujemy, by tylko się spieniły, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i ucieramy do uzyskania białego, gładkiego lukru.

  • Tak przygotowanym lukrem, możemy robić nim pierniczkach kontury, wzorki, napisy itp.

  • Jeśli chcemy zapełnić całe pierniczki lukrem, bądź tylko lekko je posmarować, rozrzedzamy lukier dodając stopniowo kilka kropel wody.

Pierniczki rosną jak szalone, dlatego lepiej nie wałkować ich zbyt grubo :) Z podanego przepisu wyszło około 200 pierniczków :)
80 komentarzy
  1. Zdjęcie przepisu

    Witam. Są i moje Tydzień szukałam przepisu i trafiłam na ten. I już zostanie tym numerem 1. Super, ekstra, mega och bajka. Dzisiaj zdobimy Dziękuję za przepis. Wrócę po więcej. Pozdrawiam

    5
  2. Wlasnie zrobilam ciasio jutro zabieram sie za pieczenie jesli tak sa chwalone to mysle ze wyjda przepysznie :))))

    0
  3. Czy zamiast margaryny można dodać olej? Córka już doczekać się nie może a ja masła ani margaryny nie mam

    0
  4. Przepis jest po prostu boski. A pierniczki palce lizać. Dzuekuje Pani Justyno po sto kroć… od dziś ten blog będzie moim świętym blogiem 😉. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 😘

    5
    • Karo, bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że pierniczki udane
      Pozdrawiam Cię serdecznie, zapraszam jak najbardziej częściej i również życzę Spokojnych Świąt :*

      0
  5. Ja… zbierałam sie od dwóch tygodni do robieni 😊
    Ale już ciasto zrobione, jutro rano biore się za pieczeniae pierniczków.
    Moja córka jak wróci ze szkoły na pewno będzie chciała je już dziś piec 😋
    Lukrowanie i dekorowanie będzie najpiękniejsze ❤
    Będziemy robić to z mężem, dziećmi oraz koleżanką i jej synem.
    Pozdrawiam mam nadzieję że będą pyszne ❤

    0
    • Agata, wspaniale ❤
      U mnie jedna tura tegorocznych pierniczków już poszła dla Synka do szkoły wczoraj, ale już zapowiedział kolejne pierniczenie, także jutro robię ciasto i na weekend również pieczemy

      Koniecznie daj znać jak udało się wspólne pieczenie i dekorowanie ❤❤
      Słodkiego pierniczenia :*

      0
  6. Nie wiem jak to sie stalo ale w zyciu nie ponioslam takiej kleski. Piernik dramat. Wogole nie urosly sa twarde i bardzo szybko sie pala. Robilam wiele razy potrawy i ciasta z blogow ale ten przepis. Poleglam na calej lini chociaz probowalam dwa razy

    1
  7. Witam, można piec góra – dół – termoobieg czy lepiej nie używać termoobiegu? Ciasto w lodówce, jutro pieczemy tzn. już dziś na wieczór Pozdrawiam

    0
    • Ania, pieczemy góra dół, z termoobiegiem bym nie próbowała
      Koniecznie daj znać po pieczeniu, może uda się załączyć zdjęcia :*
      Ja jutro też zabieram się za pierniczki

      0
      • Zdjęcie przepisu

        Upieczone wersja produkcyjna – przed lukrowaniem pyszne, mięciutkie, tzn. jak bardzo rozwałkowane to za dużo nie urosły, ile ich wyszło to nie wiem – jak na zdjęciu pojemnik – byłoby więcej gdyby nie podjadali na bieżąco po wyjmowaniu z piekarnika test każdej partii musiał być przepis super, teraz za lukrowanie jakieś trzeba się zabrać Pozdrawiam :-*

        5
      • Ania, wspaniałe! Wyglądają tak przepysznie, aż sama nabrałam ochoty na pieczenie
        Bardzo się cieszę, że pierniczenie udane i dziękuję za zdjęcie :*

        Pozdrawiam Cię gorąco :*

        0
  8. Chcialabym upiec pierniczki, ale z mniejszej porcji. Moj piekarnik jest straszny. Wszystko piecze dwa razy dluzej i czesto niedopieka ciast, zazwyczaj zakalce wyciagam, dlatego mam juz dosyc.obiecalam jednak corce ze upieczemy pierniczki… Ale 200 szt to za duzo,jesli beda nadawaly sie do kosza przez piekarnik. Chcialam zmniejszyc proporcje chociaz o polowe. Na ile ustawic piekarnik? I czy moge przykryc je folia aluminiowa zeby lepiej trzymalo cieplo i podkrecic piekarnik? Juz brak mi na niego pomyslow. Moze ma ktos jakies rady, ale takiego „przyjaciela” w domu? Pozdrawiam

    0
    • Weronika, możesz jak najbardziej upiec pierniczki z połowy porcji, ( w zależności od wielkości foremek, wyjdzie ich i tak sporo ), ale jednak mają one w sobie to coś, że trudno je zepsuć, więc możesz też nie zmieniać nic w przepisie, a po prostu jeśli faktycznie piekarnik nie podoła, to po zamrozisz resztę ciasta na ” lepsze czasy ”
      Pierniczki możesz przykryć folią, nie zaszkodzi im to w żaden sposób, one bardzo szybko się pieką, tak jak napisałam, potrzebują dosłownie kilku minut i są gotowe

      Moja rada jest taka: zaryzykowałabym i nie próbowała zmieniać temperatury piekarnika. Spróbowałabym zrobić je według przepisu, czyli w 200st. od 5 do 10 minut, w zależności od wielkości
      Pamiętaj tylko, że im grubsze, tym dłużej czasu potrzebują, ale będziesz widziała na oko, kiedy będą gotowe – będą pulchne
      Jednak to Ty znasz swój piekarnik najlepiej, dlatego mimo moich najszczerszych chęci, ciężko mi doradzać

      Weronika, koniecznie daj znać jak zdecydujesz się na pierniczenie, jak wyszło i jak było w praktyce, a w razie wątpliwości, pisz śmiało :*

      0
      • Ok. Dziekuje za odpowiedz. Jutro robie ciasto, a w poniedzialek pieczemy. Skoro mozna zamrozic to sprezentuje najwyzej ciasto mamie i ona upiecze 😊 dam znac co z tego wyjdzie 😉 jestem bardzo ciekawa 🍪😊

        0
      • Zdjęcie przepisu

        Wyszly 😊 ja i corka jestesmy szcześliwe 😉 w tygodniu druga partia bedzie 😉 5 minut i gotowe a co najwazniejsze, pyszne 😉 dziekuje za rady i za przepis😊 pozdrawiam

        0
  9. POEZJA smakowa, Najlepszy przepis z jakiego robiłam pierniki, dodałam tylko mniej cukru i to był trzcinowy. Na stałe będą gościć u mnie w domu.
    Ludzie róbcie bo warto, naprawdę są miękkie.
    Dziękuje za przepis, jestem wdzięczna do grobowej deski LINKA

    5
    • Linka, twoje słowa to miód na moje serce
      Bardzo się cieszę, że pierniczki się sprawdziły i zostaną z Tobą na dłużej
      Następnym razem, koniecznie prześlij zdjęcie :*

      Pozdrawiam i życzę udanych przygotowań świątecznych :*

      0
  10. pierniczki wyszły przepyszne, ale ciasto po leżakowaniu było rzadkie i musiałam dodać trochę mąki, pozdrawiam

    0
  11. Witam, czy zamiast dodawać cukier mogę zwiększyć ilość miodu? Jeśli tak to może ma Pani jakieś sprawdzone proporcje? Mam dwa litry miodu i wolałabym go użyć zamiast dodawać cukier, ale boję się, że zakłócę tym całą konsystencję ciasta i nie wyjdzie.

    0
    • Kinga, zamiast 200 dałabym 300g miodu, brak cukru nie będzie miało wpływu na konsystencję ciasta
      Jedyne co może mieć wpływ to mąka o różnej chłonności, dlatego jeśli po leżakowaniu ciasto nie będzie odpowiednie do wałkowania, dosyp odrobinę mąki

      0
      • Wyszło pysznie miękkie i aromatyczne pierniczki nawet kilka dni po cudne ciasto, bardzo dziękuję za przepis

        5
  12. Pierniczki rzeczywiście pyszne, ale ciasto na następny dzień jest nadal rzadkie i trzeba dodać sporo mąki, żeby dało się rozwałkować i żeby można było z nich wycinać pierniki. Czy tak powinno być?

    0
    • Ewa, nawet gdybyś przygotowała je teraz, w grudniu byłyby przepyszne
      W zeszłym roku pierniczki zrobiłam dwa tygodnie przed Świętami, a zajadałam się nimi do końca stycznia

      Myślę, że początek grudnia jednak będzie najodpowiedniejszym czasem
      Pamiętaj tylko, by przechowywać je w szczelnym pojemniku i koniecznie pochwal się zdjęciem z pierniczenia

      Pozdrawiam :*

      0
  13. Dzień dobry!
    Czy mogę pierniczki nadziać marmoladą? Próbowała pani kiedyś? Boję się, że nie upieką się jak trzeba…

    0
    • Joanna, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt luźne by wałkować z niego pierniczki, dlatego swoje w lodówce musi odleżeć
      Z tego względu nie próbowałam nigdy piec ich od razu

      0
      • Właśnie to zauważyłam więc ze względu na to, że muszę je upiec dziś, podzieliłam ciasto na mniejsze kulki, z których zrobiłam placki i wsadziłam do zamrażalnika.Dam im 3 godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie

        0
      • Nie po prostu w tym tygodniu będę pracowała po 12 godzin więc nie będę miała na to czasu a obiecałam synkowi że zrobimy tylko nie przemyślałam tego wcześniej

        0
      • Rozumiem, jeśli faktycznie nie masz możliwości w tygodniu, to spróbuj dziś, myślę że po kilku godzinach w lodówce, ciasto będzie już współpracowało

        0
  14. Coś wspaniałego! Pierwszy raz upiekłam je do przedszkola do dekorowania dla moich podopiecznych. Oczywiście większość została zjedzona zanim zdąrzyliśmy je pomalować. Dziś postanowiłam upiec je jeszcze raz, udekorować i zapakować w folię do pieczenia z kokardką jako prezenty dla bliskich. Połąże taką paczuszkę na każdy talerzyk wigilijny. Dziękuje za przepis! Są naprawdę wyśmienite!

    5
    • Bardzo się cieszę, że pierniczki sprawdziły się dla dzieciaczków Sama mam przedszkolaka w domu, więc wyobrażam sobie ich radość
      Pomysł z paczuszkami – wspaniały! Już teraz życzę Radosnych i rodzinnych Świąt :*

      0
  15. Czy pierniczki mozna udekorowac od razu po ich osiągnięciu, czy lepiej zaczekac do ostatnich dni przed Wigilią? Pozdrawiam: )

    5
  16. Pierwszy raz mam przepis na super pierniczki. Sa miekkie nie trzeba czekac tylko od razu można jesc. Pieklam juz dwa razy. Niestety swiat nie doczekaja bede piekla znowu. Przepis polecilam calej rodzinie i znajomym.

    5
  17. Witam, ciasto na pierniczki przygotowane… Pachnie obłędnie… (super się wszystko połączyło). Jutro dzieciaki będą wycinać, myślę że będzie to nasz ulubiony przepis Pozdrawiam!

    0
    • Bardzo się cieszę U mnie też małe rączki wykrawały kształty pierniczków, a po tygodniu po pierniczkach nie było już śladu
      Czekam na relację z pierniczenia i koniecznie zdjęcia efektu końcowego
      Pozdrawiam!

      0
  18. Witam, Czy wszystkie składniki mieszamy ręcznie ze soba, czy mikserem? A miód może być sztuczny? Pozdrawiam

    0
    • Iza, składniki najlepiej mieszać ręcznie i to dosłownie ale nie ma przeciwwskazań by używać robota z hakiem, czy też łyżki.
      Miód jak najbardziej może być sztuczny

      0
    • Dżastii, można zrobić je dzień przed świętami, można nawet w dzień Wigilii i będą idealne, fajnie też udekorować lukrem jak wyżej – polecam na prawdę
      Nie potrzebują leżakowania, ale pamiętaj by trzymać je w szczelnym pojemniku/słoiku, wtedy zachowają swoją miękkość na długi czas

      P.S Moje pierniczki dziś mają równo tydzień i są tak samo miękkie jak w dzień pieczenia – codziennie rano podjadam kilka do kawy

      0
  19. Witam.Na zdjeciu (z wycieta choinka)widac jak cienko jest walkowane ciasto czy z tak cienkiego placuszka wyjda takie grubaski jak na zdjeciu centralnym?

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *