Pieczona golonka z indyka

3.8/5 - (118 ocen)

Składniki:

  • 3 golonki z indyka
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • łyżka papryki słodkiej, wędzonej
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • po łyżeczce soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Golonki myjemy i osuszamy.
  2. W misce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki ( poza golonkami ).
  3. Powstałą marynatą nacieramy mięsa i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonki razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody i wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika.
  4. Pieczemy przez 1,5 godziny ( godzinę pod przykryciem, resztę czasu bez przykrycia, by miały szansę się przypiec ).

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Pieczona golonka z indyka

Pieczona golonka z indyka to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pieczona golonka z indyka zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



7 komentarzy

  1. Łukasz

    3 lata temu

    Pysznie wyszło, talarki i surówka do tego i obiad jeden z lepszych. Idealny w swej prostocie. Bardzo, bardzo dziękuję:)

  2. MAREK

    3 lata temu

    Przepis spoko, ale nie ma temperatury pieczenia dla tych goloneczek…

    • Patrycja

      3 lata temu

      Pisze 160 stopni?

    • Anonim

      2 lata temu

      Jest 160 stopni

  3. Anka

    3 lata temu

    Pycha, dzieciaki w siódmym niebie.

  4. Piotr

    7 lat temu

    Przepis prosty ,indyk smakuje wspaniale,upieklem piec golonek po jednej dla moich gości ,z białym bułgarskim winem pieczonymi ziemniakami ,uczta udana .dziekuje