Pączki

5
Ocena
4 godziny 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Puszyste, delikatne pączki, oprószone cukrem pudrem.
Pączki z tego przepisu możemy, choć nie musimy, wypełnić dowolnym, ulubionym nadzieniem.

– Justyna

Składniki:

  • 250ml mleka

  • 50g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 550g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 4 żółtka

  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego

  • 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła

  • łyżka otartej skórki cytrynowej

  • kieliszek wódki

Przygotowanie:

  • Podgrzewamy mleko, by było ciepłe, ale nie gorące, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru.

  • Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce a około 15-20 minut, do czasu aż drożdże porządnie się spienią.

  • W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier wanilinowy.

  • Jajko i żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę.

  • Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka, mieszamy dokładnie.

  • Przekładamy ciasto do misy i wyrabiamy dokładnie za pomocą haka, około 10 minut ( można zrobić to także ręcznie ).

  • Jeśli ciasto okaże się za gęste i trudne w wyrabianiu, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka.

  • Na sam koniec dodajemy do ciasta roztopione i ostudzone masło, skórkę cytrynową, oraz wódkę, wyrabiamy jeszcze chwilę, do całkowitego połączenia się składników.

  • Przykrywamy ciasto w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i ręką zagniatamy je chwilę, by pozbyć się powietrza.

  • Rozpłaszczamy ciasto na placek grubości około 2-3 cm, po czym szklanką wycinamy kółka.

  • Ciasto z pomiędzy kółek, zagniatamy w kulę, ponownie rozpłaszczamy i wycinamy kółka i tak, aż do ostatniego kawałka ciasta.

  • Powycinane kółka rozkładamy na blacie posypanym mąką, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

  • Rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni.

  • Wyrośnięte pączki, partiami wkładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony.

  • Podczas smażenia należy zwrócić uwagę, by pączki nie smażyły się zbyt szybko, bo mogą pozostać surowe w środku.

  • Upieczone z obu stron pączki, wykładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi.

  • Jeżeli decydujemy się na nadziewane pączki, robimy to teraz, za pomocą specjalnej szprycy, a wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Pączki możemy nadziać po upieczeniu, ale jeśli chcemy smażyć je od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, na środek nakładamy łyżeczkę wybranego nadzienia ( np. marmolada ), zlepiamy dokładnie brzegi, formując kulkę.
3 komentarze
  1. Zrobiłam na probe przed tlustym czwartkiem i są bardzo dobre, delikatne i nie słodkie.
    nadziałam różą, było idealnie. bedzie wielkie smazenie w lutym. dzieki

    5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *