Pączki

5
Ocena
4 godziny 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Puszyste, delikatne pączki, oprószone cukrem pudrem.
Pączki z tego przepisu możemy, choć nie musimy, wypełnić dowolnym, ulubionym nadzieniem.

– Justyna

Składniki:

  • 250ml mleka

  • 50g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 550g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego

  • 4 żółtka

  • 1 jajko

  • 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła

  • kieliszek wódki

Przygotowanie:

  • Podgrzewamy mleko, by było ciepłe, ale nie gorące, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru.

  • Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce a około 15-20 minut, do czasu aż drożdże porządnie się spienią.

  • W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier wanilinowy.

  • Jajko i żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę.

  • Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka, mieszamy dokładnie.

  • Przekładamy ciasto do misy i wyrabiamy dokładnie za pomocą haka, około 10 minut ( można zrobić to także ręcznie ).

  • Jeśli ciasto okaże się za gęste i trudne w wyrabianiu, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka.

  • Na sam koniec dodajemy do ciasta roztopione i ostudzone masło, oraz wódkę, wyrabiamy jeszcze chwilę, do całkowitego połączenia się składników.

  • Przykrywamy ciasto w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i ręką zagniatamy je chwilę, by pozbyć się powietrza.

  • Rozpłaszczamy ciasto na placek grubości około 2-3 cm, po czym szklanką wycinamy kółka.

  • Ciasto z pomiędzy kółek, które zostało, zagniatamy w kulę, ponownie rozpłaszczamy i wycinamy kółka i tak, aż do ostatniego kawałka ciasta.

  • Powycinane kółka rozkładamy na blacie obsypanym mąką, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

  • Rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni ( w garnku, lub frytkownicy – ważne by pączki mogły swobodnie pływać )

  • Wyrośnięte pączki, partiami wkładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony, do ich zarumienienia.

  • Podczas smażenia należy zwrócić uwagę, by pączki nie smażyły się zbyt szybko, bo mogą pozostać surowe w środku.

  • Upieczone z obu stron pączki, wykładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi.

  • Jeżeli decydujemy się na nadziewane pączki, robimy to teraz, za pomocą specjalnej szprycy, a wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, na środek każdego krążka, nakładamy łyżeczkę wybranego nadzienia ( np. marmolada ), przykładamy drugi krążek i zlepiamy dokładnie brzegi, formując kulkę.
5 komentarzy
  1. Hejka! Dziś podjęłam się próby i chyba coś nie pykło. Moje pączki wyglądają jak racuchy i są zbyt płaskie żeby je nadziać. Prawdopodobnie za cienko je rozwałkowałam. Ale mam pytanie – na jakiej ilości oleju je smażyć? W garnku mają pływać czy na patelni po prostu ? Z góry dzięki po otrzymaniu wskazówek biorę się za drugą próbę- nie poddam się!

    5
    • Karola, rozwałkuj ciasto dość grubo i przypilnuj, by wyrastały na każdym etapie przykryte w ciepłym miejscu
      Co do samego smażenia, mają pływać Nie musi być to jakaś ogromna ilość oleju, ale ważne by po włożeniu, mogły swobodnie pływać i tak samo dały się przewracać ( ja przewracałam je na drugą stronę, pykając je patyczkiem do szaszłyków i robiły przewrotkę )
      Jeszcze jedna ważna rzecz, wyciągnij wcześniej jaja do ciasta z lodówki, by się ociepliły, a smażąc już pącuchy zwróć uwagę, by olej nie był zbyt rozgrzany, by pączki nie przysmażyły się za szybko, wtedy przy wolniejszym smażeniu też trochę się napuszą

      Koniecznie daj znać jak wyszły, może uda cyknąć się foto :*

      0
  2. Zrobiłam na probe przed tlustym czwartkiem i są bardzo dobre, delikatne i nie słodkie.
    nadziałam różą, było idealnie. bedzie wielkie smazenie w lutym. dzieki

    5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *