Pączki pieczone

5
Ocena
3 godziny
Czas przygotowania
Justyna

Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste.
Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowania działa na ich korzyść.

Z poniższego przepisu wychodzi około 13 pączków.

– Justyna

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 20g świeżych drożdży

  • 0,5 szklanki cukru

  • 3,5 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki roztopionego masła

  • Dodatkowo:

  • budyń o dowolnym smaku

  • 350ml mleka do ugotowania budyniu

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  • Budyń ( proszek ) mieszamy w szklance, w 100ml mleka.

  • Resztę mleka gotujemy, a kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki, energicznie mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Szklankę mleka podgrzewamy z cukrem. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy.

  • Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy podgrzane mleko z drożdżami, dodajemy jajko i masło. Mieszamy za pomocą haków, do uzyskania gładkiego ciasta.

  • Z ciasta tworzymy kulę ( ciasto nie będzie bardzo zwarte, ale powinno bez problemu dać się uformować ) oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny.

  • Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na placek grubości 1,5cm i wycinamy kółka szklanką, lub obręczą.

  • Na każdy krążek, po delikatnym rozpłaszczeniu go w dłoni, nakładamy po łyżce budyniu i zlepiamy brzegi, zbierając łączenie w jednym miejscu.

  • Tak uformowane pączki układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia i napuszenia.

  • Po 30 minutach wkładamy pączki do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 13 minut. Oprószamy pudrem po lekkim ostygnięciu.

Pączki upiec można zarówno z budyniem, jak i z ulubioną marmoladą.
18 komentarzy
    • Monia, Twoje pączki wyszły tak idealnie, że chyba nawet moje przed oprószeniem pudrem, nie były takie fajniutkie
      Pięknie zarumienione i widać, że się fajnie napuszyły
      Robiłaś z budyniem, czy kombinowałaś z nadzieniem ?

      0
      • dziekuję robiłam je pierwszy raz i smakują idealnie robiłam z budyniem czekoladowym.Syn zachwycony że z czekoladą na pewno zagoszczą u nas jeszcze nie raz dobre jako 2 śniadanie do szkoły np.

        0
      • Świetny pomysł z tym 2 śniadaniem
        Bardzo się cieszę, że pączki smakowały przede wszystkim Synkowi, bo jak dzieciom smakuje to już połowa sukcesu i dziękuję za zdjęcie

        0
  1. Zdjęcie przepisu

    Pączki wyszły wyśmienite! W smaku wyszły pyszne, choć nie wyglądają tak jak twoje, to myślę że w smaku takie same ?

    5
  2. robiłam dziś i tradycyjne i takie dla mnie pycha moze nie jak pączki bardziej niż bułeczki smakują ale dla mnie dużo smaczniejsze niż tradycyjne pączki

    5
    • Ja czasem robię różne wypieki z drożdżami i często zaczynam wieczorem a kończę rano. Ciasto na czas wyrośnięcia wstawiam do lodówki, wyrasta normalnie, tylko wolniej

      0
    • Paula, jeśli zostaną Ci pączki, koniecznie przykryj je folią spożywczą, lub woreczkiem na noc.
      Wtedy następnego dnia pączki swoją konsystencją przypominają bardzo bułkę słodką
      Są mięciutkie i pyszne, ale już nie tak puszyste
      U mnie z wczoraj zostały 3 i zjedliśmy dziś po obiedzie, jako podwieczorek

      0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *