pączki pieczone z budyniem Pączki pieczone
Czas przygotowania: 3 godziny

5
Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowania działa na ich korzyść.
Te dzisiejsze chyba możemy trochę zaliczyć do deserów dietetycznych, dzięki czemu nie ma konieczności ograniczania ich chociażby w takie dni jak tłusty czwartek. Hmm... właśnie uświadomiłam sobie, że te pączki nie nadają się na owy czwartek, bo zwyczajnie nie są tłuste, a chyba o to chodzi tego dnia ;) No nic, ale dzięki ich lekkości i niemal zerowej kaloryczności, możemy robić sobie taki " tłusty czwartek " zdecydowanie częściej niż raz do roku, a wręcz jest to wskazane ;)
Ja swoje pączki upiekłam z budyniem, ale Wy zdecydowanie kombinujcie z nadzieniem, dopasowujcie je do własnych smaków i upodobań.
Z poniższego przepisu wychodzi około 13 pączków.

Składniki na pączki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • budyń o dowolnym smaku
  • 350ml mleka do ugotowania budyniu
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie pączków:

  1. Budyń ( proszek ) mieszamy w szklance, w 100ml mleka. Resztę mleka gotujemy, a kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki, energicznie mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Szklankę mleka podgrzewamy z cukrem. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy.
  3. Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy podgrzane mleko z drożdżami, dodajemy jajko i masło. Mieszamy za pomocą haków, do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta tworzymy kulę ( ciasto nie będzie bardzo zwarte, ale powinno bez problemu dać się uformować ) oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny.
  4. Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na placek grubości 1,5cm i wycinamy kółka szklanką, lub obręczą. Na każdy krążek, po delikatnym rozpłaszczeniu go w dłoni, nakładamy po łyżce budyniu i zlepiamy brzegi, zbierając łączenie w jednym miejscu.
  5. Tak uformowane pączki układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia i napuszenia. Po 30 minutach wkładamy pączki do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 13 minut. Oprószamy pudrem po lekkim ostygnięciu.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

18 komentarzy
Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą
Przepis na pączki w wersji mini. Delikatne, miękkie, idealne dla najmłodszych, choć zyskały też swoje
Jako, że tłusty czwartek za pasem i zapewne tradycyjnych pączków nie zabraknie w naszych domach,
[gallery link="file" ids="1985,1984,1983"] Niedługo tłusty czwartek, tak więc przepis na pączki się przyda :) Są
Lody brzoskwiniowe z dwóch składników ? Wydawałoby się niemożliwe, a jednak :) Kremowe i mocno
Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę. Sernik
Autor:
dziękujemy