Owsianka chałwowa

5
Ocena
10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna i sycąca.
W sezonie owocowym staram się podawać owsianki ze świeżymi malinami, truskawkami, czy choćby jagodami, ale poza sezonem też z nich nie rezygnuję.
Owsiankę podać możemy praktycznie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, dlatego dzisiaj padło na chałwę, której nie potrafię się oprzeć

Owsianka z tego przepisu jest dość gęsta, dlatego jeśli wolicie mniej zwarte konsystencje, dodajcie po prostu więcej mleka, bądź mniej płatków

– Justyna

Składniki:

  • 2 szklanki mleka

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych

  • 125g chałwy

Przygotowanie:

  • Mleko wlewamy do garnuszka, wkruszamy chałwę i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

  • Kiedy owsianka się zagotuje, znacznie zgęstnieje, a chałwa rozpuści, zestawiamy garnuszek z ognia.

  • Przekładamy owsiankę do naczynek, w których będziemy podawali i zajadamy

2 komentarze
  1. Zdjęcie przepisu

    Przepyszne! Moja wyszła troszkę bardziej wodnista, ale właśnie takie lubie

    5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.