Owsianka chałwowa
Oceń ten przepis

Owsianka chałwowa

Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna i sycąca. W sezonie owocowym staram się podawać owsianki ze świeżymi malinami, truskawkami, czy choćby jagodami, ale poza sezonem też z nich nie rezygnuję. Owsiankę podać możemy praktycznie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, dlatego dzisiaj padło na chałwę, której nie potrafię się oprzeć :)
Owsianka z tego przepisu jest dość gęsta, dlatego jeśli wolicie mniej zwarte konsystencje, dodajcie po prostu więcej mleka, bądź mniej płatków :)

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 125g chałwy

Przygotowanie:

  1. Mleko wlewamy do garnuszka, wkruszamy chałwę i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  2. Kiedy owsianka się zagotuje, znacznie zgęstnieje, a chałwa rozpuści, zestawiamy garnuszek z ognia.
  3. Przekładamy owsiankę do naczynek, w których będziemy podawali i zajadamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Patrycja

    4 maja 2017 at 15:46

    Przepyszne! Moja wyszła troszkę bardziej wodnista, ale właśnie takie lubie 😀

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 maja 2017 at 08:59

      Patrycja, super 🙂
      Właśnie o to chodzi, by bawić się proporcjami według własnych smaków :*

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.