Muffinki z jagodami
Oceń ten przepis

Muffinki z jagodami

Puszyste, przepełnione świeżymi jagodami muffinki, których nie może zabraknąć w sezonie letnim :)

Składniki:

  • 270g mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g cukru
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 100g masła, roztopionego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 200g jagód
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre.
  3. Łączymy ze sobą zawartość dwóch misek, mieszając całość łyżką, a do wymieszanego już ciasta wsypujemy umyte i osuszone wcześniej jagody, delikatnie łączymy owoce z ciastem, tak by nie porozgniatać jagód.
  4. Napełniamy papierowe papilotki, do 3/4 ich wysokości ( po około 1,5 łyżki ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Upieczone muffinki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  5. Składniki na lukier mieszamy łyżeczką w kubeczku, polewamy przestudzone babeczki i dekorujemy ich wierzch świeżymi jagodami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Krzysztof

    5 lipca 2018 at 17:35

    Muffinki wyglądają jak z obrazka. Upiekę w weekend

    Odpowiedz
  2. Chemia samochodowa

    5 lipca 2018 at 17:34

    Idealne

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.