Muffinki z jagodami

5
Ocena
30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Puszyste, przepełnione świeżymi jagodami muffinki, których nie może zabraknąć w sezonie letnim

– Justyna

Składniki:

  • 270g mąki pszennej

  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 150g cukru

  • 125g jogurtu naturalnego

  • 100g masła, roztopionego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 jajka

  • 200g jagód

  • Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 łyżeczki gorącej wody

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  • W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre.

  • Łączymy ze sobą zawartość dwóch misek, mieszając całość łyżką, a do wymieszanego już ciasta wsypujemy umyte i osuszone wcześniej jagody, delikatnie łączymy owoce z ciastem, tak by nie porozgniatać jagód.

  • Napełniamy papierowe papilotki, do 3/4 ich wysokości ( po około 1,5 łyżki ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Upieczone muffinki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

  • Składniki na lukier mieszamy łyżeczką w kubeczku, polewamy przestudzone babeczki i dekorujemy ich wierzch świeżymi jagodami.

Muffinki można również oprószyć pudrem, zamiast lukru :)
2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *