Mielone z piersi kurczaka, z kaszą jaglaną i szpinakiem

5
Ocena
60 minut
Czas przygotowania
Justyna

Pyszne i zdrowe kotlety mielone, w nieco innej formie

– Justyna

Składniki:

  • 500g piersi kurczaka

  • 50g kaszy jaglanej

  • 100g świeżego szpinaku

  • około 4 łyżek bułki tartej lub kaszy manny

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy, do momentu, aż kasza wciągnie całą wodę.

  • W międzyczasie kiedy kasza się gotuje, piersi kurczaka mielimy w maszynce do mielenia, sitkiem z małymi oczkami, a szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu kiedy straci swoją objętość ( ” zwiędnie ” ).

  • Zmielone mięso łączymy z ugotowaną kaszą i podduszonym szpinakiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do masy bułkę tartą, lub kaszę manną, mieszamy dokładnie i formujemy okrągłe kotlety.

  • Kotlety obsmażamy krótko na patelni, z małą ilością tłuszczu ( mają się tylko zezłocić ). Obsmażone kotlety, przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 20 minut, pod przykryciem, w 200st.

Bułki tartej, lub kaszy, możesz użyć mniej, lub więcej, w zależności od tego jak będą formowały się kotlety.
2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *