Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym
4.5 (90%) 4 ocen

Makaron w sosie serowym

Brak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było trochę sera, śmietanka i szpinak, więc aż samo prosiło się o makaron w sosie serowym. Szybko i smacznie, czyli tak jak większość z nas lubi najbardziej.

Składniki:

  • 330ml śmietanki 30%
  • 250ml mleka
  • 125g mozzarelli
  • 150g sera żółtego
  • 100g serka topionego
  • 3 spore garście świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ulubionego makaronu
  • sól, biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju, na dużej, głębokiej patelni. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, wlewamy do niej śmietankę i mleko.
  3. Do gotującej się zawartości patelni, dodajemy porwany na mniejsze kawałki serek topiony i mozzarellę, oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu, około 10 minut, aż sery się roztopią, płyny trochę odparują i powstanie gęsty, jednolity sos.
  4. Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na końcu dodajemy szpinak, który łączymy z gotowym już daniem, aż liście znacząco zmniejszą swoją objętość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 komentarzy

  1. Aleksandra

    9 maja 2018 at 14:56

    Jaki serek topiony używasz? Z jakiej firmy? I czy ma być o smaku śmietanki?

    Odpowiedz
  2. Marzena

    22 października 2016 at 15:15

    Mniam, mniam, mniam! Może i tłuściutko, dużo serów, ale przecież nie jest to danie „fit”, itp. 🙂 Mi również bardzo smakuje w takiej wersji! 🙂

    Pozdrawiam,
    będę tu częściej :*

    Odpowiedz
    • Marzena

      22 października 2016 at 15:33

      P.S. Do mojego makaronu dodałam również pierś z kurczaka 🙂

      Odpowiedz
      • Niepieprz

        22 października 2016 at 15:49

        Marzena, wygląda bardzo apetycznie! Super pomysł z kurczakiem 😉

        Odpowiedz
  3. majka

    7 października 2016 at 15:40

    PS. chciałam dodać, że masz bardzo ładny blog;) – to też jest szczere;)

    Odpowiedz
  4. majka

    7 października 2016 at 12:47

    Ech, takie życie blogera, spotkasz się z różnymi komentarzami. Ten był szczery, więc nie ma go co już przeżywać.
    Co do chemii – jest mnóstwo produktów, które jej nie mają.
    Życzę Ci wielu sukcesów na blogu!
    Pozdrawiam;)
    Maja

    Odpowiedz
  5. majka

    7 października 2016 at 10:25

    Świetna rada, zachęcająca do czytania bloga:)
    Przepis wypróbuję, ale lekko zmodyfikuję i bez serka topionego. Za to dodam trochę jogurtu – co Ty na to?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 października 2016 at 10:31

      Jogurt będzie ok 🙂
      Już teraz życzę smacznego 🙂

      P.S. Moim celem nie było zniechęcenie Cię do czytania bloga, ale teksty typu ” tłusto, tłusto… serek topiony to sama chemia… ” ? – Teraz chemię wbrew pozorom mamy wszędzie i niemal we wszystkim 😉

      Odpowiedz
  6. majka

    7 października 2016 at 09:42

    Tłusto, tłusto..jeszcze serek topiony?? po co? – to sama chemia.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 października 2016 at 09:51

      Majka, ja taki makaron bardzo lubię, moja rodzina i przyjaciele również, więc dzielę się przepisem z innymi.
      Nie odpowiada Ci – po prostu nie rób, tyle mogę Ci poradzić 🙂

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.