Makaron w sosie serowym

przepis-na-makaron-w-sosie-serowym
Czas przygotowania: 30 minut

5
Brak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było trochę sera, śmietanka i szpinak, więc aż samo prosiło się o makaron w sosie serowym. Szybko i smacznie, czyli tak jak większość z nas lubi najbardziej.

Składniki na makaron:

  • 330ml śmietanki 30%
  • 250ml mleka
  • 125g mozzarelli
  • 150g sera żółtego
  • 100g serka topionego
  • 3 spore garście świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ulubionego makaronu
  • sól, biały pieprz do smaku

Przygotowanie makaronu:

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju, na dużej, głębokiej patelni. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, wlewamy do niej śmietankę i mleko.

  3. Do gotującej się zawartości patelni, dodajemy porwany na mniejsze kawałki serek topiony i mozzarellę, oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu, około 10 minut, aż sery się roztopią, płyny trochę odparują i powstanie gęsty, jednolity sos.

  4. Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na końcu dodajemy szpinak, który łączymy z gotowym już daniem, aż liście znacząco zmniejszą swoją objętość.

Podobne przepisy

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:

Marzena

Mniam, mniam, mniam! Może i tłuściutko, dużo serów, ale przecież nie jest to danie „fit”, itp. Mi również bardzo smakuje w takiej wersji!

Pozdrawiam,
będę tu częściej :*

5
    Marzena

    Zdjęcie przepisu

    P.S. Do mojego makaronu dodałam również pierś z kurczaka

    5
majka

PS. chciałam dodać, że masz bardzo ładny blog;) – to też jest szczere;)

0
majka

Ech, takie życie blogera, spotkasz się z różnymi komentarzami. Ten był szczery, więc nie ma go co już przeżywać.
Co do chemii – jest mnóstwo produktów, które jej nie mają.
Życzę Ci wielu sukcesów na blogu!
Pozdrawiam;)
Maja

0
majka

Świetna rada, zachęcająca do czytania bloga:)
Przepis wypróbuję, ale lekko zmodyfikuję i bez serka topionego. Za to dodam trochę jogurtu – co Ty na to?

0

    Jogurt będzie ok
    Już teraz życzę smacznego

    P.S. Moim celem nie było zniechęcenie Cię do czytania bloga, ale teksty typu ” tłusto, tłusto… serek topiony to sama chemia… ” ? – Teraz chemię wbrew pozorom mamy wszędzie i niemal we wszystkim

    0
majka

Tłusto, tłusto..jeszcze serek topiony?? po co? – to sama chemia.

0

    Majka, ja taki makaron bardzo lubię, moja rodzina i przyjaciele również, więc dzielę się przepisem z innymi.
    Nie odpowiada Ci – po prostu nie rób, tyle mogę Ci poradzić

    0
Autor:
dziękujemy