Łazanki z boczkiem i pieczarkami
Oceń ten przepis

Łazanki z boczkiem i pieczarkami

Łazanki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Pewnie dlatego, że kiedyś właśnie takie proste dania były smaczne, przygotowywało się je w każdym domu. Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko. Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie :)

Składniki:

  • 250g makaronu łazanki
  • 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy
  • 2 cebule
  • 500g kapusty kiszonej
  • łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

  1. W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem.
  2. Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu.
  3. Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość przez kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie. Dodajemy ugotowany makaron, przyprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie koncentratem, który ja dodaję tylko dlatego, że u mnie w domu bardzo lubią tę wersję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Gotuj z Agnes

    24 października 2016 at 22:57

    Nie ma nic gorszego jak oglądanie zdjęć pysznego jedzenia przed spaniem xD
    Koniecznie muszę wypróbować przepis 😉

    Odpowiedz
  2. Anna

    9 października 2016 at 11:21

    Super…..mmmm pycha

    Odpowiedz
  3. zasmakujkuchni.blox.pl

    7 października 2016 at 22:22

    Moja Babcia robiła łazanki, były tak cudne jak brzmi Twój przepis:) dziękuję za wspomnienie dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.