Łazanki z boczkiem i pieczarkami

5
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

Łazanki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Pewnie dlatego, że kiedyś właśnie takie proste dania były smaczne, przygotowywało się je w każdym domu.
Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko.
Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie

– Justyna

Składniki:

  • 250g makaronu łazanki

  • 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy

  • 2 cebule

  • 500g kapusty kiszonej

  • łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka pieczarek

  • pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

  • W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem.

  • Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu.

  • Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość przez kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie. Dodajemy ugotowany makaron, przyprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie koncentratem, który ja dodaję tylko dlatego, że u mnie w domu bardzo lubią tę wersję.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *