Kruche ciasteczka na Halloween

5
Ocena
2 godziny 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Delikatne, kruche ciasteczka maślane z motywem halloweenowym, przypadną do gustu nie tylko najmłodszym

– Justyna

Składniki:

  • Ciasteczka:

  • 250g mąki pszennej

  • 200g zimnego masła

  • 100g cukru pudru

  • 2 żółtka

  • Lukier:

  • 2 białka

  • 3 szklanki cukru pudru

  • barwniki ( najlepiej w proszku )

Przygotowanie:

  • Mąkę, masło i cukier puder ucieramy razem, aż powstanie jednolita kruszonka, na koniec dodajemy żółtka i wszystko razem wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.

  • Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziy.

  • Po 2 godzinach wałkujemy ciasto cienko, lekko podsypując mąką i wycinamy kształty foremką.

  • Przekładamy wycięte kształty ciastek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12 minut, do momentu aż się zarumienią.

  • Upieczone ciasteczka studzimy, by można było je ozdobić lukrem.

  • Lukier:

  • Białka ubijamy lekko, by tylko się spieniło i dopiero wtedy dodajemy cukier puder.

  • Ucieramy dokładanie ( nie ubijamy ), do momentu aż powstanie gładki, błyszczący lukier.

  • Kiedy lukier jest już gotowy, barwimy go dowolnymi kolorami i dekorujemy ciastka, według uznania.

Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, dodajemy odrobinę wody ( dosłownie 2-3 krople ), a jeśli jest zbyt rzadki, dosypujemy więcej pudru.
2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.