Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora
4.8 (96%) 5 ocen

Kotlety z kalafiora

Chrupiące kotlety z kalafiora to pyszna, lekka i zdrowa propozycja obiadowa. Są chrupiące z zewnątrz, a bardzo soczyste w środku i wbrew temu co może się wydawać, bardzo sycące.

Składniki:

  • 1 kalafior ( mój ważył 1,5kg )
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kalafiora pozbawiamy wszystkich liści, płuczemy pod wodą. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, kiedy kalafior będzie miękki, ale wciąż chrupiący. Nie może być rozgotowany. Ugotowanego kalafiora wyciągamy z wody i na sitku odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Kiedy będzie już zimny, dzielimy kalafior na mniejsze części i całość rozdrabniamy za pomocą widelca, lub malaksera. Kalafior będzie miał w sobie dość sporo wody, dlatego warto odcisnąć go na ściereczce, a nawet zostawić na niej na dłuższą chwilę. Im lepiej odciśniemy kalafiora, tym lepszą i bardziej zwartą konsystencję, będą miały kotlety. Do odciśniętego kalafiora dodajemy pozostałe składniki, tj. jajka, bułkę tartą, świeżo posiekany koperek, sól i pieprz.
  3. Formujemy małe, zgrabne kotlety, obtaczamy każdego kotleta w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zezłocenia się kotletów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Krys

    14 maja 2019 at 09:25

    idealny obiad na wiosnę lato, lekki i pożywny 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.