Koreczki Caprese
Oceń ten przepis

Koreczki Caprese

Koreczki Caprese to bardzo częsta pozycja na moim stole, gdy planuję przyjęcie w rodzinie, czy zwykłą imprezę wśród przyjaciół. Proste i szybkie w przygotowaniu koreczki, na wzór znanej, włoskiej sałatki Caprese. Idealne jako przekąska na imprezę, dzięki swojej pięknej prezentacji sprawdzą się na eleganckich przyjęciach, a dzięki temu, że ich zrobienie nie wymaga nakładu czasu, możemy przygotować sobie takie koreczki po prostu na kolację :)

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 małych kulek mozzarelli
  • 20 mniejszych listków bazylii
  • oliwa do skropienia koreczków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidorki myjemy, przekrawamy na połówki, mozzarellę odsączamy z zalewy.
  2. Na patyczki nabijamy kolejno: połówkę pomidora – listek bazylii – mozzarellę – listek bazylii – drugą połowę pomidorka.
  3. Tak postępujemy ze wszystkimi koreczkami. Na koniec oprószamy wszystkie solą, pieprzem, oraz skrapiamy oliwą.
  4. Na gotowe koreczki opcjonalnie starłam skórkę cytryny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.