Kompot z rabarbaru

5
Ocena
30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Kompot z rabarbaru to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w sklepach pojawia się świeży rabarbar.

– Justyna

Składniki:

  • 1,5 litra gorącej wody

  • 800g rabarbaru

  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i kroimy w 1-2 centymetrowe kawałki.

  • Wrzucamy je do głębokiego garnka, z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając.

  • Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut.

  • Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka.

  • Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą.

4 komentarze
  1. Uwielbiam rabarbar, aż żal, że lato się kończy i nie będzie można go dorwać, na moim blogu zrobiłem kiedyś z rabarbaru pyszny likier.

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.