kompot z rabarbaru przepis Kompot z rabarbaru
Czas przygotowania: 30 minut

5
Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w sklepach pojawia się świeży rabarbar.
No właśnie, świeży... kiedyś, świeży rabarbar rwałam swoimi małymi rączkami, zjadając połowę wprost z ziemi, garściami nosiłam go do domu z zielonej łąki tuż za oknami, a dzisiaj? Dzisiaj zdana na łaskę okolicznych marketów, z niecierpliwością czekam na pojawienie się pierwszych sztuk na półkach :)
Kompot z rabarbaru jest niezawodny podczas letnich upałów. Lekko kwaskowaty, idealnie gasi pragnienie, a jeśli wolicie odrobinę słodsze napoje, po prostu dodajcie więcej cukru do kompotu :)

Składniki na kompot:

  • 1,5 litra gorącej wody
  • 800g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie kompotu:

  1. Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i kroimy w 1-2 centymetrowe kawałki. Wrzucamy je do głębokiego garnka, z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając.
  2. Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut. Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka.
  3. Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

1 komentarz
Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii.
Koktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by
Ostatnio koktajle stały się dość popularne i coraz częściej praktykowane. Szczególnie właśnie te zielone, zyskują
Koktajl banan - jabłko, przygotowany na soku pomarańczowym? O tak, to najlepszy i najzdrowszy początek
[gallery columns="4" link="file" ids="3815,3813,3814,3812"] Koktajl łatwy i szybki w przygotowaniu, wystarczy zaledwie 10 minut i
Kolejna koktajlowa propozycja to truskawka-banan. Gęsty, zdrowy koktajl, bomba witaminowa. Składniki na koktajl: 10 dużych
Autor:
dziękujemy