Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
5 (100%) 1 ocen

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w sklepach pojawia się świeży rabarbar.

Składniki:

  • 1,5 litra gorącej wody
  • 800g rabarbaru
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i kroimy w 1-2 centymetrowe kawałki.
  2. Wrzucamy je do głębokiego garnka, z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając.
  3. Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut.
  4. Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka.
  5. Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze

  1. Mama Urwisa

    24 sierpnia 2017 at 10:49

    Już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio piłam 🙂

    Odpowiedz
  2. kuchennyvira

    12 sierpnia 2017 at 21:28

    Uwielbiam rabarbar, aż żal, że lato się kończy i nie będzie można go dorwać, na moim blogu zrobiłem kiedyś z rabarbaru pyszny likier.

    Odpowiedz
  3. Anonim

    4 czerwca 2017 at 22:16

    Uwielbiam taki kompot, czasem dodaje też trochę truskawek jeśli akurat mam.

    Odpowiedz
  4. Włoski w domu

    13 maja 2017 at 01:05

    No w końcu zaczął się sezon na mój kochany kwaśny rabarbar:) Na pewno użyję inspiracji!!! 😛

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.