Kompot z jabłek

4.9/5 - (61 ocen)
Kompot z jabłek Są papierówki - musi być kompot :) Teraz, kiedy sezon na owoce w pełni, warto robić kompoty i mieć swoje, domowe napoje, tym bardziej, że pogoda daje się we znaki :) Kompot nie jest za słodki, z wyczuwalną nutką cynamonu... Smakuje fantastycznie!

Składniki:

  • 1kg jabłek
  • 2 litry wody
  • cukier w zależności od słodkości jabłek ( u mnie 6 łyżeczek )
  • kora cynamonu ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Jabłka kroimy w ćwiartki ( ja nie obieram, bo w skórce jest najwięcej witamin ) i pozbawiamy gniazd nasiennych.
  2. Wrzucamy ćwiartki jabłek do garnka z wodą, dodajemy cynamon, wsypujemy cukier i gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
  3. Ugotowany kompot zostawiamy do wystygnięcia i później jest już gotowy do picia.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Kompot z jabłek

Kompot z jabłek to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kompot z jabłek zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. Technolog

    6 lat temu

    Kompot uwielbiam jednak muszę wspomnieć, że mimo iż ma Pani rację co do tego że w skróce jest najwięcej witamin to jednak temperatura podczas gotowania niszczy je wszystkie

    • Niepieprz

      6 lat temu

      To również prawda, ale skoro mamy je i tak wyrzucać, to warto z nich skorzystać na ile się da 🙂
      Pozdrawiam !