Kompot z jabłek
Oceń ten przepis

Kompot z jabłek

Kompot z jabłek Są papierówki - musi być kompot :) Teraz, kiedy sezon na owoce w pełni, warto robić kompoty i mieć swoje, domowe napoje, tym bardziej, że pogoda daje się we znaki :) Kompot nie jest za słodki, z wyczuwalną nutką cynamonu... Smakuje fantastycznie!

Składniki:

  • 1kg jabłek
  • 2 litry wody
  • cukier w zależności od słodkości jabłek ( u mnie 6 łyżeczek )
  • kora cynamonu ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Jabłka kroimy w ćwiartki ( ja nie obieram, bo w skórce jest najwięcej witamin ) i pozbawiamy gniazd nasiennych.
  2. Wrzucamy ćwiartki jabłek do garnka z wodą, dodajemy cynamon, wsypujemy cukier i gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
  3. Ugotowany kompot zostawiamy do wystygnięcia i później jest już gotowy do picia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Technolog

    15 sierpnia 2018 at 15:50

    Kompot uwielbiam jednak muszę wspomnieć, że mimo iż ma Pani rację co do tego że w skróce jest najwięcej witamin to jednak temperatura podczas gotowania niszczy je wszystkie

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 sierpnia 2018 at 15:54

      To również prawda, ale skoro mamy je i tak wyrzucać, to warto z nich skorzystać na ile się da 🙂
      Pozdrawiam !

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.