Kokosowy pudding z tapioki z malinami

5
Ocena
2 godziny
Czas przygotowania
Justyna

Kokosowy pudding z tapioki to deser idealny.
Delikatny, kleisty, lekki i bardzo przyjemny, dzięki kuleczkom tapioki.
Lekko kokosową warstwę idealnie przełamują kwaskowate maliny.

– Justyna

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego (400ml )

  • 250ml mleka

  • 0.5 szklanki drobnych kulek tapioki

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • WARSTWA MALINOWA:

  • 125g malin

  • 2 łyżki cukru

  • 4 wody

Przygotowanie:

  • Mleko zwykłe i mleko kokosowe przelewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę i cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.

  • Po godzinie wstawiamy garnuszek z tapioką na mały gaz, gotujemy powoli, bardzo często mieszając, by pudding nie przypalił się ( a o to bardzo łatwo ). Pudding gotujemy do momentu, aż kuleczki tapioki napęcznieją i staną się przezroczyste, a całość znacznie zgęstnieje.

  • Przekładamy pudding do szklanek, lub innych naczynek, w których będziemy podawali deser, odstawiamy je do przestygnięcia i stężenia.

  • Maliny z wodą i cukrem przekładamy na patelnię, lub do małego garnuszka. Gotujemy do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną, a całość odrobinę zgęstnieje. Odstawiamy sos do przestygnięcia.

  • Sosem malinowym pokrywamy wcześniej przygotowany i już lekko stężały pudding z tapioki i całe, gotowe już deserki, wkładamy do lodówki, do schłodzenia, lub podajemy od razu.

Sos malinowy można przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć się pestek.
1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *