Kokosowo – kakaowy pudding z tapioki

5
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Tapioka to bardzo wdzięczny produkt jeśli chodzi o jej wykorzystywanie w deserach.
Jej największym atutem jest to, że zawsze przybiera dokładnie taki smak, jaki chcemy jej nadać.

Dziś w wersji kokosowo – kakaowej.
Warstwa kokosowa jest delikatna, za sprawą mleczka kokosowego, zaś kakaowa mocno wyrazista.

– Justyna

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego ( 400ml )

  • 500ml mleka

  • 0,5 szklanki drobnych kulek tapioki

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

  • Mleczko kokosowe i 250ml zwykłego mleka przelewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę. Mieszamy i odstawiamy na godzinę ( można również odstawić na całą noc ).

  • Po godzinie dolewamy pozostałe 250ml mleka, wstawiamy garnuszek z tapioką na mały gaz, gotujemy powoli, bardzo często mieszając, by pudding nie przypalił się ( a o to bardzo łatwo ). Pudding gotujemy do momentu, aż kuleczki tapioki napęcznieją i staną się przezroczyste, a całość znacznie zgęstnieje. Zestawiamy wtedy garnuszek z ognia, dodajemy miód, mieszamy dokładnie.

  • Tapiokę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy i przekładamy do szklaneczek, lub innych naczynek, w których będziemy podawali deser. Drugą część deseru, przekładamy na wierzch, na warstwę kakaową.

Jeżeli deser okaże się zbyt mało słodki, można dosłodzić go według upodobań. Warto zrobić to na etapie, kiedy dodajemy miód, przed rozlaniem tapioki do szklaneczek.
1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *