Kluski szpinakowe

5/5 - (49 ocen)
Kluski szpinakowe to świetny pomysł na pyszny, a zarazem efektowny obiad. Małe, urokliwie zielone kluseczki, polane masełkiem, lub podane z ulubionym mięsem, sprawią, że zwykły rodzinny obiad, zamieni się w wyjątkowy, a kluseczki znikną w mgnieniu oka, dlatego warto zrobić ich na prawdę sporą ilość :) Jeśli z jakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą :) Smacznego!

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 250g świeżych liści szpinaku
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie, to obieramy ziemniaki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, bądź ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Opłukany pod bieżącą wodą szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu aż pomniejszy swoją objętość, a cała woda odparuje z patelni. Studzimy szpinak i odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Rozdrabniamy blenderem.
  3. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. ziemniaki, szpinak, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mąki pszennej na początek warto dodać mniej i stopniowo zwiększać ilość, bo zależnie od rodzaju ziemniaków, może nie być potrzebna jej maksymalna ilość.
  4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, mniej więcej na grubość palca, który tniemy na 3 centymetrowe kluseczki.
  5. Każdą kluskę dociskamy wypukłą stroną widelca, tworząc charakterystyczne wgłębienia.
  6. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, wyciągamy je łyżką cedzakową.
  7. Podajemy od razu.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Sałatka grecka
Fit majonez
Placuszki z kaszy manny
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Jogurt naturalny z gruszką i prażonymi płatkami owsianymi

Kluski szpinakowe

Kluski szpinakowe to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kluski szpinakowe zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Sylwia

    7 lat temu

    Najgorsza rzecz jaka kiedykolwiek jadłam zero smaku szpinaku sama mąka do tego kapec nie polecam

  2. Paulina

    7 lat temu

    Przepis brzmi swietnie,jednak czy można zastąpic mąkę pszenną np. Mąką ryżową ? Mam w domu malego alergika.

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Paulina, mąkę pszenną możesz z powodzeniem zastąpić mąką ryżową 🙂