Kluski szpinakowe

przepis-na-kluseczki-szpinakowe szpinakowe-kluseczki-przepis
Czas przygotowania: 1 godzina

Kluski szpinakowe to świetny pomysł na pyszny, a zarazem efektowny obiad. Małe, urokliwie zielone kluseczki, polane masełkiem, lub podane z ulubionym mięsem, sprawią, że zwykły rodzinny obiad, zamieni się w wyjątkowy, a kluseczki znikną w mgnieniu oka, dlatego warto zrobić ich na prawdę sporą ilość :)
Jeśli z jakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą :)
Smacznego!

Składniki na kluski:

  • 1kg ziemniaków
  • 250g świeżych liści szpinaku
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Przygotowanie klusek:

  1. Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie, to obieramy ziemniaki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, bądź ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Opłukany pod bieżącą wodą szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu aż pomniejszy swoją objętość, a cała woda odparuje z patelni. Studzimy szpinak i odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Rozdrabniamy blenderem.
  3. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. ziemniaki, szpinak, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mąki pszennej na początek warto dodać mniej i stopniowo zwiększać ilość, bo zależnie od rodzaju ziemniaków, może nie być potrzebna jej maksymalna ilość.
  4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, mniej więcej na grubość palca, który tniemy na 3 centymetrowe kluseczki. Każdą kluskę dociskamy wypukłą stroną widelca, tworząc charakterystyczne wgłębienia.
  5. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, wyciągamy je łyżką cedzakową. Podajemy od razu.
Makaron z tuńczykiem - uznać go możemy za szybki, lekki obiad, który śmiało zabierzemy ze
Kasza kuskus z groszkiem i pomidorem, podana z pieczonym kurczakiem, bez tłuszczu i soli. Obiad,
[gallery columns="2" link="file" ids="4935,4936"] Pesto z cukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy
[gallery link="file" ids="4924,4925,4926"] Fantastyczne danie! Pyszny sos carbonara, który idealnie współgra z makaronem i razem
Soczysta pierś z kurczaka, która dzięki temu, że moczona i pieczona była w mleku, zachowała

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:

Sylwia

Najgorsza rzecz jaka kiedykolwiek jadłam zero smaku szpinaku sama mąka do tego kapec nie polecam

0
Paulina

Przepis brzmi swietnie,jednak czy można zastąpic mąkę pszenną np. Mąką ryżową ? Mam w domu malego alergika.

0

    Paulina, mąkę pszenną możesz z powodzeniem zastąpić mąką ryżową

    0
Autor: