Kluski szpinakowe

BRAK
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Kluski szpinakowe to świetny pomysł na pyszny, a zarazem efektowny obiad. Małe, urokliwie zielone kluseczki, polane masełkiem, lub podane z ulubionym mięsem, sprawią, że zwykły rodzinny obiad, zamieni się w wyjątkowy, a kluseczki znikną w mgnieniu oka, dlatego warto zrobić ich na prawdę sporą ilość

Jeśli z jakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą

Smacznego!

– Justyna

Składniki:

  • 1kg ziemniaków

  • 250g świeżych liści szpinaku

  • 2-3 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie, to obieramy ziemniaki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, bądź ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.

  • Opłukany pod bieżącą wodą szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu aż pomniejszy swoją objętość, a cała woda odparuje z patelni. Studzimy szpinak i odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Rozdrabniamy blenderem.

  • W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. ziemniaki, szpinak, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mąki pszennej na początek warto dodać mniej i stopniowo zwiększać ilość, bo zależnie od rodzaju ziemniaków, może nie być potrzebna jej maksymalna ilość.

  • Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, mniej więcej na grubość palca, który tniemy na 3 centymetrowe kluseczki.

  • Każdą kluskę dociskamy wypukłą stroną widelca, tworząc charakterystyczne wgłębienia.

  • Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, wyciągamy je łyżką cedzakową.

  • Podajemy od razu.

3 komentarze
  1. Przepis brzmi swietnie,jednak czy można zastąpic mąkę pszenną np. Mąką ryżową ? Mam w domu malego alergika.

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.