Kluski szpinakowe
Kluski szpinakowe
5 (100%) 2 ocen

Kluski szpinakowe

Kluski szpinakowe to świetny pomysł na pyszny, a zarazem efektowny obiad. Małe, urokliwie zielone kluseczki, polane masełkiem, lub podane z ulubionym mięsem, sprawią, że zwykły rodzinny obiad, zamieni się w wyjątkowy, a kluseczki znikną w mgnieniu oka, dlatego warto zrobić ich na prawdę sporą ilość :)
Jeśli z jakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą :)
Smacznego!

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 250g świeżych liści szpinaku
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie, to obieramy ziemniaki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, bądź ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Opłukany pod bieżącą wodą szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu aż pomniejszy swoją objętość, a cała woda odparuje z patelni. Studzimy szpinak i odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Rozdrabniamy blenderem.
  3. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. ziemniaki, szpinak, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mąki pszennej na początek warto dodać mniej i stopniowo zwiększać ilość, bo zależnie od rodzaju ziemniaków, może nie być potrzebna jej maksymalna ilość.
  4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, mniej więcej na grubość palca, który tniemy na 3 centymetrowe kluseczki.
  5. Każdą kluskę dociskamy wypukłą stroną widelca, tworząc charakterystyczne wgłębienia.
  6. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, wyciągamy je łyżką cedzakową.
  7. Podajemy od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Sylwia

    15 marca 2017 at 13:32

    Najgorsza rzecz jaka kiedykolwiek jadłam zero smaku szpinaku sama mąka do tego kapec nie polecam

    Odpowiedz
  2. Paulina

    14 marca 2017 at 12:46

    Przepis brzmi swietnie,jednak czy można zastąpic mąkę pszenną np. Mąką ryżową ? Mam w domu malego alergika.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 marca 2017 at 13:06

      Paulina, mąkę pszenną możesz z powodzeniem zastąpić mąką ryżową 🙂

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.