Klopsiki z cukinii
Klopsiki z cukinii
4.6 (92%) 5 ocen

Klopsiki z cukinii

Bardzo często zdarza mi się podczas zakupów, że zobaczę coś fajnego, bądź w dobrej cenie i biorę... Biorę i bywa, że na tym się kończy :) Tak też było z cukinią - piękna, jędrna no to kupiłam i to nie jedną :) Pomysłów na jej wykorzystanie brak, bo w ostatnim czasie wszystko już przerabiałam, więc padł pomysł na klopsiki. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sami spróbujcie :)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i solimy łyżeczką soli. Mieszamy i zostawiamy tak cukinię na sitku, na mniej więcej 15 minut, by cukinia puściła nadmiar wody.
  2. Po 15 minutach cukinię bardzo mocno i dokładnie odciskamy z nadmiaru jeszcze ewentualnego płynu ( to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozwalały ), przekładamy do miski, dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszamy.
  3. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych. U mnie z sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 komentarzy

  1. Anonim

    20 listopada 2016 at 11:07

    Zrobi lam i musze przyznac ze jest rewelacyjny delikatne i pyszne danie pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Anonim

    27 września 2016 at 14:57

    Polecam! Do pulpetów dodałam jeszcze trochę cebuli i pieprz ziołowy.

    Odpowiedz
  3. SunGroup

    9 września 2016 at 13:54

    Nie przepadam za cukinią ale te klopsiki wyglądają bardzo apetycznie. Chyba czas się przekonać 🙂

    Odpowiedz
  4. Anonim

    27 sierpnia 2016 at 22:21

    A jak ktos nie ma parowaru?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 sierpnia 2016 at 09:56

      W opcji bez parowaru, polecam uformowane klopsiki włożyć na chwilę do lodówki, w tym czasie przygotować ulubiony sos i włożyć je bezpośrednio do sosu. W sosie na małym ogniu gotować przez 10-15 minut 🙂

      Odpowiedz
  5. rabarbarowo

    13 sierpnia 2016 at 17:50

    Uwielbiam cukinię i nigdy nie brakuje mi pomysłów co z nią zrobić 😀 Już widzę te klopsiki w jakimś jogurtowym sosie z grzybami, mniam! <3

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.