Kartacze z mięsem
Czas przygotowania:

5

Składniki na kartacze:

Ciasto:
  • 1kg surowych ziemniaków (startych na najdrobniejszych oczkach - jak na placki ziemniaczane)
  • 400g ugotowanych ziemniaków (dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie kartaczy:

Farsz:
  1. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy.
Ciasto:
  1. Surowe, starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę/gazę, tak by soki zostały w miseczce, czy garnku. Oddzieli się od nich skrobia, która będzie nam potrzebna.
  2. Ugotowane, ostudzone i dobrze utłuczone ziemniaki mieszamy z surowymi, solimy, dodajemy skrobię ( wodę wylewamy ), jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ze sobą łączymy.
------------------------
  1. Z ciasta formujemy na dłoni placki ( będzie lekko lepkie ), nakładamy na nie farsz mięsny i sklejamy. Ja składam je na pół ( coś jak przy klejeniu pierogów ) i obtaczam w dłoniach by były gładkie, nadając kartaczom owalny kształt. Przed gotowaniem każdego delikatnie obtaczam w mące pszennej, ale to nie jest konieczne.
  2. Kartacze wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, co jakiś czas obracając je w wodzie.
Można dodać więcej mąki ziemniaczanej do ciasta, wtedy nie będzie tak lepkie przy sklejaniu, ale przy jej zbyt dużej ilości, kartacze po ugotowaniu mogą być twarde. Moje z podaną ilością były bardzo puszyste i delikatne, także myślę, że jeśli komuś naprawdę zależy to jeszcze z łyżkę mąki może dodać.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

7 komentarzy
Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza
Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, a już
[gallery columns="5" link="file" ids="3913,3910,3912,3911,3909"] Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna,
Domowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie,
[gallery link="file" ids="3655,3649,3667,3646,3648,3647"] Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny
[gallery link="file" ids="3601,3600,3602"] Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć
Autor:
dziękujemy