Kartacze z mięsem

5
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

– Justyna

Składniki:

  • Ciasto:

  • 1kg surowych ziemniaków (startych na najdrobniejszych oczkach – jak na placki ziemniaczane)

  • 400g ugotowanych ziemniaków (dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę)

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól

  • Farsz:

  • 500g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • szczypta ziół prowansalskich

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Farsz:

  • Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do mięsa mielonego.

  • Wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy.

7 komentarzy
  1. Wiele razy robiłem kartacze. Daję różne proporcje ziemniaków gotowanych do surowych, wiele też zależy od nich samych. Farsz też różnie, raz kiełbasa krojona w kostkę duszona nie za mocno razem z cebulą na patelni (bez solenia, tylko przyprawy wyostrzające), raz mięso mielone mieszane (wieprzowo-indycze) surowe, raz robiłem z mielonym mięsem surowym wieprzowo-wołowym. Ciasto zawsze wyjdzie inne, czasami trzeba dodać mąki ziemniaczanej, żeby się przy gotowaniu nie rozwalały, czasami po gotowaniu są mocne i sprężyste. Generalnie robi się to dość prosto, nie ma żadnej filozofii, ani niuansów. Zawsze robię dużo, wychodzi mi około dwudziestu porządnych, jak pięść. Do nich obowiązkowo smażony boczek wędzony w kostkę z cebulą, pasuje wtedy do nich też śmietana, którą się je polewa na talerzu. Jako farsz można też robić różne eksperymenty, np. kasza gryczana z białym serem, itd.. Kartacze dają dużo możliwości do eksperymentowania, kombinować można za równo z ciastem, jak i z wkładem do nich.

    0
  2. Jako farsz najlepiej dać łopatkę z boczkiem w stosunku 2:1. Znam to dobrze bo korzenie moje są na Suwalszczyźnie. Pozdrawiam.

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.