Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem, zwane też cepelinami. Podane z wędzonym, podsmażonym boczkiem. Delikatne i bardzo sycące.

Justyna
Autor:
    |         |    
Kartacze z mięsem

Składniki na kartacze:

Ciasto:

  • 1kg surowych ziemniaków (startych na najdrobniejszych oczkach – jak na placki ziemniaczane)
  • 400g ugotowanych ziemniaków (dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie kartaczy:

Farsz:

  1. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do mięsa mielonego.
    Wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy.

Ciasto:

  1. Surowe, starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę/gazę, tak by soki zostały w miseczce, czy garnku. Oddzieli się od nich skrobia, która będzie nam potrzebna.
  2. Ugotowane, ostudzone i dobrze utłuczone ziemniaki mieszamy z surowymi, solimy, dodajemy skrobię ( wodę wylewamy ), jajko i mąkę ziemniaczaną.
    Dokładnie ze sobą łączymy.

————————

  1. Z ciasta formujemy na dłoni placki ( będzie lekko lepkie ), nakładamy na nie farsz mięsny i sklejamy.
    Ja składam je na pół ( coś jak przy klejeniu pierogów ) i obtaczam w dłoniach by były gładkie, nadając kartaczom owalny kształt.
    Przed gotowaniem każdego delikatnie obtaczam w mące pszennej, ale to nie jest konieczne.
  2. Kartacze wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, co jakiś czas obracając je w wodzie.
Można dodać więcej mąki ziemniaczanej do ciasta, wtedy nie będzie tak lepkie przy sklejaniu, ale przy jej zbyt dużej ilości, kartacze po ugotowaniu mogą być twarde.
Moje z podaną ilością były bardzo puszyste i delikatne, także myślę, że jeśli komuś naprawdę zależy to jeszcze z łyżkę mąki może dodać.

0
7 Komentarze
Marta
0

czyja to taka duża porcja ?

0
    0

    Są tak sycące, że połowę tej porcji zjada się z ledwością

    0
0

Czytam ten blog od jakiegoś czasu i nauczyłem się co nieco przygotowywać – przedtem nic. Dzięki

0
Mzuzu
0

Jako farsz najlepiej dać łopatkę z boczkiem w stosunku 2:1. Znam to dobrze bo korzenie moje są na Suwalszczyźnie. Pozdrawiam.

0
mjr rez
0

Wiele razy robiłem kartacze. Daję różne proporcje ziemniaków gotowanych do surowych, wiele też zależy od nich samych. Farsz też różnie, raz kiełbasa krojona w kostkę duszona nie za mocno razem z cebulą na patelni (bez solenia, tylko przyprawy wyostrzające), raz mięso mielone mieszane (wieprzowo-indycze) surowe, raz robiłem z mielonym mięsem surowym wieprzowo-wołowym. Ciasto zawsze wyjdzie inne, czasami trzeba dodać mąki ziemniaczanej, żeby się przy gotowaniu nie rozwalały, czasami po gotowaniu są mocne i sprężyste. Generalnie robi się to dość prosto, nie ma żadnej filozofii, ani niuansów. Zawsze robię dużo, wychodzi mi około dwudziestu porządnych, jak pięść. Do nich obowiązkowo smażony boczek wędzony w kostkę z cebulą, pasuje wtedy do nich też śmietana, którą się je polewa na talerzu. Jako farsz można też robić różne eksperymenty, np. kasza gryczana z białym serem, itd.. Kartacze dają dużo możliwości do eksperymentowania, kombinować można za równo z ciastem, jak i z wkładem do nich.

0
perelka
0

kartacze sa pyszne.Robilam z przepisu.Polecam:)

5

Dodaj komentarz

Oceń przepis, dziękuje.

Oceń przepis:

DODAJ

dziękujemy

NARZĘDZIA DO WTRYSKIWACZY I ŚWIEC ŻAROWYCH