Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami

5
Ocena
30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami, to dość ciekawa wersja jajek wielkanocnych, która zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom suszonych pomidorów.

– Justyna

Składniki:

  • 4 suszone pomidory z oleju

  • 3 łyżki fety

  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą, na tyle, by zakryła jajka w całości.

  • Gotujemy jajka, a od momentu, kiedy woda zacznie się gotować, gotujemy jeszcze przez 7 minut.

  • Przelewamy jajka zimną wodą, obieramy, przekrawamy na połówki, wydrążamy żółtka.

  • Ja żółtek nie używałam, ale można je również rozdrobnić widelcem i dodać do nadzienia.

  • Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy resztę składników i rozdrabniamy za pomocą blendera, na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.

  • Masę przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie ” gwiazdki ” i napełniamy połówki jajek.

Końcowy efekt smakowy można zmieniać dodając według upodobań, więcej fety, lub więcej pomidorów suszonych.
2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *