Jajecznica z szynką
Oceń ten przepis

Jajecznica z szynką

Jajecznica - banał :) Przeważnie jadana na śniadanie... Jest prosta, szybka, dość kaloryczna, ale i posiada swoje walory odżywcze :) Nie robię jajecznicy zbyt często, ale jeśli już się za nią zabieram, to jest pełna dodatków. Ja najbardziej ubóstwiam podaną na kanapce, ale dziś tradycyjnie, na talerzyku, na śniadanie, na bogato :) Z dobrej jakości szynką, z czerwoną papryką, cebulką i szczypiorem.

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1 cebula
  • około 6 plasterków szynki
  • pół czerwonej papryki ( opcjonalnie )
  • 2 łyżki masła
  • szczypior
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę, szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na 2 łyżkach masła.
  2. W miseczce roztrzepujemy jaja, wlewamy do podsmażonej zawartości patelni.
  3. Całość smażymy na wolnym ogniu często mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. ArcyAdam

    23 grudnia 2014 at 22:52

    1 cebula, pol papryki, sorry, w szoku bylem, stad moj blad. Nadal jestem w szoku.

    Odpowiedz
  2. ArcyAdam

    23 grudnia 2014 at 22:50

    O jeju jeju, 7 jaj, 6 plastrowy szyny, 2 cebule, itp, itd., ale Ty masz apetyt. Chyba ze to dla calej rodziny. Jezeli tylko dla Ciebie, to przyhamuj może, troche, co?

    Odpowiedz
  3. naleśniki

    7 grudnia 2014 at 23:12

    Jest po prostu idealna! 😉

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.