Jaglane knedle z truskawkami

BRAK
Ocena
45 minut
Czas przygotowania
Justyna

Jaglane knedle z truskawkami to świetna propozycja nie tylko obiadowa, którą warto przygotować w sezonie truskawkowym, a jeśli tak jak ja, staniesz się ich fanem, to mam świetną informację, knedle możesz przygotować także z truskawek mrożonych, poza letnim sezonem

– Justyna

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 łyżka ksylitolu waniliowego ( można zastąpić cukrem waniliowym, wtedy dajemy 2 łyżki )

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 0.5kg truskawek

  • 0.5 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • W garnku gotujemy wodę na knedle, a truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.

  • Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną rozdrabniamy za pomocą blendera, na gładką masę, po czym dodajemy do niej ksylitol i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy całość dokładnie, do połączenia się składników.

  • Z kaszy formujemy w dłoniach małą kulkę ( warto oprószyć dłoń mąką ziemniaczaną, bo masa dość mocno się klei ), po czym rozpłaszczamy ją na niewielki placek. Na środku układamy truskawkę ( jeśli masz malutkie truskawki, wkładaj po 2 sztuki ), zamykamy truskawkę w środku placka i dłońmi formujemy zgrabne kulki.

  • Uformowane knedle układamy na talerzu, a z pozostałą kaszą postępujemy tak samo, aż do wyczerpania się masy.

  • Kiedy woda się zagotuje, wkładamy przygotowane knedle delikatnie do wrzącej wody, gotujemy 5 minut, nie doprowadzając do ponownego wrzenia wody.

  • Ugotowane knedle podjemy polane jogurtem naturalnym i zmiksowanymi truskawkami ( w tym celu, truskawki które Ci pozostały, potraktuj blenderem ).

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *