moussaka-musaka-przepis Grecka moussaka ( musaka )
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni - Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań trudnych.
Moussaka wymaga pełnego skupienia i zaangażowania w kuchni, a na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale wierzcie mi, efekt końcowy zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym, wynagradza poświęcony czas i siły :)
Podstawą zrobienia prawdziwie greckiej, a co za tym idzie pysznej moussaki, są na pewno porządne, greckie składniki i trzymanie się proporcji przepisu. Możliwość zaopatrzenia się w greckie produkty będziecie mieli już od jutra, 24.04., w Lidlu, gdzie rozpoczyna się Tydzień Grecki, także nie ma wymówki, że nie zrobicie ;)
Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji :)

Składniki na moussakę:

  • 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1kg bakłażanów
  • 1kg cukinii
  • 1kg ziemniaków
  • 300g cebuli
  • 800g pomidorów pelati z puszki
  • 140g koncentratu pomidorowego
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku w całości
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 80g startego sera grana padano
  • 2 żółtka jajek
  • Beszamel:
  • 1l ciepłego mleka
  • 150g masła
  • 150g mąki pszennej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 80g sera grana padano
  • 2 żółtka jaj

Przygotowanie moussaki:

  1. Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku.
  2. Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut, a po tym czasie opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku.
  3. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.
  4. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki. Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie. Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy zgrillowane plastry cukinii, równie ciasno ja w przypadku ziemniaków. Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.
Beszamel:
  1. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko, do momentu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy sól, pieprz, gałkę, starty ser i żółtka. Mieszamy dokładnie.
  2. Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki, rozprowadzając go równomiernie po bakłażanach. Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia.
Jako dodatek - sałatka grecka:
  1. Moussakę podałam z sałatką grecką, w skład której wchodzą pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory, 1 duży ogórek, 1 czerwona cebula, 1 zielona papryka, a dodatkowo w całości dodajemy 10 zielonych oliwek, 5 oliwek czarnych. Całość przyprawiamy solą i suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

Brak komentarzy, bądź pierwszy
Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, a już
[gallery columns="5" link="file" ids="3913,3910,3912,3911,3909"] Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna,
Domowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie,
[gallery link="file" ids="3655,3649,3667,3646,3648,3647"] Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny
[gallery link="file" ids="3601,3600,3602"] Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć
[gallery link="file" ids="3511,3510" orderby="rand"] Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym: 500g piersi z kurczaka 200g
Autor:
dziękujemy