Grecka moussaka ( musaka )

BRAK
Ocena
2 godziny 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy.
Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą.
Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań trudnych.

Moussaka wymaga pełnego skupienia i zaangażowania w kuchni, a na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale wierzcie mi, efekt końcowy zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym, wynagradza poświęcony czas i siły

Podstawą zrobienia prawdziwie greckiej, a co za tym idzie pysznej moussaki, są na pewno porządne, greckie składniki i trzymanie się proporcji przepisu.
Możliwość zaopatrzenia się w greckie produkty będziecie mieli już od jutra, 24.04., w Lidlu, gdzie rozpoczyna się Tydzień Grecki, także nie ma wymówki, że nie zrobicie

Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji

– Justyna

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 1kg bakłażanów

  • 1kg cukinii

  • 1kg ziemniaków

  • 300g cebuli

  • 800g pomidorów pelati z puszki

  • 140g koncentratu pomidorowego

  • 250ml bulionu warzywnego

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 2 laski cynamonu

  • 2 łyżeczki miodu

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku w całości

  • sok z 1/2 cytryny

  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • 80g startego sera grana padano

  • 2 żółtka jajek

  • Beszamel:

  • 1l ciepłego mleka

  • 150g masła

  • 150g mąki pszennej

  • łyżeczka gałki muszkatołowej

  • łyżeczka soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 80g sera grana padano

  • 2 żółtka jaj

Przygotowanie:

  • Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry.

  • Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku.

  • Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą.

  • Zostawiamy je tak na 15 minut, a po tym czasie opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą.

  • Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku.

  • W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę.

  • Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa.

  • Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy.

  • Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ).

  • Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut.

  • Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję.

  • Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

  • Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.

  • W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki.

  • Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie.

  • Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy zgrillowane plastry cukinii, równie ciasno ja w przypadku ziemniaków.

  • Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.

  • Beszamel:

  • W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko, do momentu aż sos zgęstnieje.

  • Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy sól, pieprz, gałkę, starty ser i żółtka. Mieszamy dokładnie.

  • Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki, rozprowadzając go równomiernie po bakłażanach.

  • Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut.

  • Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia.

  • Jako dodatek – sałatka grecka:

  • Moussakę podałam z sałatką grecką, w skład której wchodzą pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory, 1 duży ogórek, 1 czerwona cebula, 1 zielona papryka, a dodatkowo w całości dodajemy 10 zielonych oliwek, 5 oliwek czarnych.

  • Całość przyprawiamy solą i suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.

1 komentarz
  1. Musaka to jedno z tych dań, którego jeszcze nie przygotowałem, choć bardzo chcę. Na pewno skorzystam z przepisu

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *