Gołąbki

BRAK
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu.
Choć ja sama zdecydowanie bardziej jestem za gołąbkami z piekarnika, o czym pisałam Wam przy przepisie na gołąbki zapiekane, to postanowiłam zrobić tym razem metodą tradycyjną by i taką pokazać Wam na blogu.
Sam wybór zostawiam już Wam

Z poniższego przepisu wyszło mi 26 średniej wielkości gołąbków.

– Justyna

Składniki:

  • 2 główki białej kapusty

  • 1kg mięsa mielonego

  • 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu )

  • 2 duże cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • sól ,pieprz

  • 2 łyżki majeranku

  • 5 listków laurowych, 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Z kapusty ostrym nożem wycinamy głąb.

  • Na małym ogniu gotujemy kapustę wyciętym głąbem do dołu ( około 10 minut ), po czym odwracamy ją głąbem do góry, gotujemy 3-4 min. i widelcem ściągamy delikatnie liście, pociągając za zgrubienie przy głąbie.

  • Ściągnięte liście kapusty odkładamy na bok, studzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały.

  • Mięso łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej wyrabiając dłonią.

  • Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca w którym była zgrubiała łodyga, następnie zakładamy boki i formujemy gołąbka

  • Pozawijane gołąbki układamy ściśle w garnku, wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty ( nie będą przywierały, ani przypalały się ), zalewamy wodą do 2/3 wysokości gołąbków, wrzucamy liście i ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty.

  • Ten czas może być różny w zależności od kapusty, od 50 minut do nawet 1,5 godz. ).

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *