Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

5
Ocena
1 godzina 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Lekkie gołąbki, po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kaszy gryczanej i pieczarek.
Zdrowsza i lżejsza alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków.

– Justyna

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej

  • 2 woreczki kaszy gryczanej

  • 500g pieczarek

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 1 jajko

  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  • Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.

  • Pieczarki myjemy i drobno siekamy.

  • Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle. Dorzucamy do cebuli pokrojone drobno pieczarki, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

  • Obsmażone grzyby z cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  • W razie konieczności, doprawiamy do smaku.

  • Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na bok.

  • Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi nam zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kilkanaście liści.

  • W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.

  • Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.

  • Na dnie garnka układamy umyte wierzchnie liście, które odłożyliśmy na samym początku.

  • Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy bulionem, lub wodą z dodatkiem liści laurowych, soli i ziela angielskiego, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.

  • Gotujemy gołąbki pod przykryciem, do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.

Gołąbki podać możemy z tradycyjnym sosem pomidorowym, pieczarkowym, lub innym ulubionym.

Mój sos pomidorowy: Szklimy 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Podsmażamy chwilę razem. Zalewamy 2 szklankami wody, lub bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku ( lub suszonym ) i ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy. Możemy dodać coś zielonego ( pietruszka, koperek ).
1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.