Gniazdka – przepis
Oceń ten przepis

Gniazdka – przepis

Gniazdka to tuż za pączkami, pozycja obowiązkowa jeśli chodzi o tłusty czwartek :) Są bardzo delikatne, kruche i wbrew pozorom, nie tak bardzo pracochłonne :)

Składniki:

  • ciasto parzone:
  • 250ml wody
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 225g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. W garnku gotujemy wodę z masłem i solą. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto będzie szkliste, gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka. Studzimy.
  2. Z papieru do pieczenia, wycinamy kwadraty o boku około 10cm.
  3. Wystudzone ciasto miksujemy, dodając kolejno po jednym jajku, a kiedy będzie kremowe, przekładamy do rękawa cukierniczego i końcówką z gwiazdką ( polecam Wilton 1M ) wyciskamy na papier kółka.
  4. Gniazdka wkładamy na rozgrzany do 180st. olej, papierem do góry, a po chwili ściągamy papier.
  5. Smażymy gniazdka około 4-5 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia, po czym odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Przestudzone gniazdka smarujemy lukrem.
  7. lukier:
  8. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i gorącą wodą, na gładki lukier, bez widocznych grudek cukru pudru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.