Gniazdka – przepis

BRAK
Ocena
2 godziny
Czas przygotowania
Justyna

Gniazdka to tuż za pączkami, pozycja obowiązkowa jeśli chodzi o tłusty czwartek
Są bardzo delikatne, kruche i wbrew pozorom, nie tak bardzo pracochłonne

– Justyna

Składniki:

  • ciasto parzone:

  • 250ml wody

  • 125g masła

  • szczypta soli

  • 225g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • lukier:

  • szklanka cukru pudru

  • łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  • W garnku gotujemy wodę z masłem i solą. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto będzie szkliste, gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka. Studzimy.

  • Z papieru do pieczenia, wycinamy kwadraty o boku około 10cm.

  • Wystudzone ciasto miksujemy, dodając kolejno po jednym jajku, a kiedy będzie kremowe, przekładamy do rękawa cukierniczego i końcówką z gwiazdką ( polecam Wilton 1M ) wyciskamy na papier kółka.

  • Gniazdka wkładamy na rozgrzany do 180st. olej, papierem do góry, a po chwili ściągamy papier.

  • Smażymy gniazdka około 4-5 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia, po czym odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Przestudzone gniazdka smarujemy lukrem.

  • lukier:

  • Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i gorącą wodą, na gładki lukier, bez widocznych grudek cukru pudru.

Dodatek cytryny w lukrze nie jest konieczny, z powodzeniem można go pominąć.
Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *